Olga Iablonschi este producătoare agricolă din raionul Sângerei. Împreună cu soțul, cultivă legume în teren deschis și spațiu protejat. Au început să crească legume pentru copiii lor, dar, treptat, această îndeletnicire s-a transformat într-o mică afacere de familie. Soții au planuri frumoase de viitor, planifică până în primăvară să mai instaleze 3 sere și să valorifice producția lor prin procesare: conserve, deshidratare. Olga este dovada vie că succesul în acest domeniu este posibil chiar și în condiții dificile.
De la roșii și castraveți de sezon, cultivați în grădină am trecut la o seră mică, apoi la încă una mai mare, apoi la pepeni roșii și galbeni și treptat am mărit sortimentul de legume pe care le creștem.
Oamenii deja ne cunosc, cumpără cu încredere pentru că la noi găsesc producție ecologică. Avem cumpărători care ne spun că nu mănâncă pepeni roșii până nu se coc ai noștri, spune femeia.
Sezonul de recoltat începe cu căpșunile timpurii, apoi dovleceii și, ulterior, castraveți, roșii, ardei, praz. De asemenea, familia Iablonschi crește pentru vânzare și flori. În această perioadă, soții pregătesc solul pentru anul următor. Administrează îngrășământul natural.
Noi nu aruncăm și nu ardem frunzele, resturile vegetale, pe toate le transformăm în îngrășământ natural. Pregătirea răsadului începe din luna martie, la final de aprilie, începutul lui mai deja plantăm în câmp, iar în iulie suntem cu legume pe piață. Pentru că reușim să ieșim pe piață printre primii, obținem și un preț mai bun pentru legume.
Anul acesta, avem de vânzare murături, care, spre uimirea noastră, se bucură de succes. Ne gândim să producem și conserve pe viitor. Ne dorim să cumpărăm un deshidrator pentru fructe. Să putem valorifica și mai mult producția, povestește Olga.
Olga este una din cele 41 de femei participante în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor în antreprenoriatul din Republica Moldova” implementat de Fundaţia de Binefacere Caritas Moldova cu sprijinul Ambasadei Sloveniei la București.
În cadrul proiectului „Abilitarea femeilor în antreprenoriatul din Republica Moldova” am participat la seminare teoretice, dar am avut și vizite de studiu la antreprenori din țară. La lecțiile practice am văzut exemple bune de urmat și am învățat multe lucruri utile pentru dezvoltarea noastră. Mulțumesc Caritas Moldova pentru această oportunitate.
Anul trecut, am câștigat un grant și am instalat panouri fotovoltaice. Acum trebuie să valorificăm energia. Astfel, am procurat alte 3 sere mari pe care le vom instala până la primăvară, susține antreprenoarea
Acest material video a fost realizat în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor în antreprenoriatul din Republica Moldova” implementat de Fundaţia de Binefacere Caritas Moldova, finanțat de Ambasadei Sloveniei la București.