OUĂ, CARNE ȘI GRĂSIME DE STRUȚ MADE IN MOLDOVA. Cât de benefice sunt și la ce preț pot fi cumpărate, aflați AICI

04 apr 2022
Știați că oul de struț conține toată gama de vitamina B și toți aminoacizii esențiali de care organismul uman are nevoie și fără de care nu poate trăi? Iar carnea de struț are cu 40% mai puțin colesterol decât cea de vită si cu 80% mai puține grăsimi decât cea de pui. De asemenea, grăsimea de struț are efect cicatrizant, poate fi folosită atât pentru mâncare, prăjire, cât și extern, pentru hidratarea pielii.

Gheorghe Haruța din satul Abaclia, raionul Basarabeasca este de cinci ani proprietarul unei fermei de struți negri africani și susține că ouăle de struț sunt o sursă incomparabilă de vitamine.

Ouăle de struț conțin vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9 și B12, vitaminele A, D, E și K. Profilul vitaminei B contribuie la niveluri ridicate de energie. Vitaminele A și D sporesc imunitatea. Majoritatea vitaminelor sunt conținute în gălbenuș. Albușurile conțin toți aminoacizii esențiali. Astfel, consumul de ouă de struț este bun pentru crearea de mușchi noi și repararea fibrelor musculare deteriorate. Aminoacizii sunt, de asemenea, esențiali pentru sănătatea sistemului nervos și ajută la sintetizarea neurotransmițătorilor importanți pentru creier care reglează starea de spirit, pofta de mâncare și somnul. Un ou de struț african ajunge să cântărească între 1,4 și 2 kg, a povestit Gheorghe Haruța, pentru AGROMEDIA.

Carnea de struț care, la prima vedere, seamănă cu cea de vită, având culoarea roșie, textură și gust apropiat este o delicatesă din care pot fi preparate mâncăruri speciale deosebit de gustoase și, foarte important, sănătoase.

Carnea de struț conține puține calorii, dar este foarte bogată în proteine și săracă în grăsimi și colesterol. Carnea de struț are cu 40% mai puțin colesterol decât cea de vită si cu 80% mai puține grăsimi decât cea de pui. De asemenea, consumul de carne de struț este recomandat diabeticilor si hipertensivilor, având un conținut scăzut de sodiu și unul foarte mare de acizi grași, benefici. Are valori crescute de calciu, fier, magneziu și fosfor, dar și de carnitină, o proteina care ajuta la transformarea grăsimii în energie.

Un detaliu mai puțin cunoscut sunt proprietățile grăsimii de struț: aceasta poate fi utilizată atât extern, ca unguent, cât și în alimentație.

Topită la temperatură de 60°C, pentru a-și păstra proprietățile benefice, grăsimea de struț este foarte bogată în Acizi grași esențiali, Omega -3, Omega -6, Omega -9. Ea poate fi folosită atât pentru mâncare, prăjire, cât și pentru hidratarea pielii. Aceasta mai are și un șir de proprietăți curative. Astfel, o putem folosi pentru leziunile suferite de diabetici, înțepăturile de albină, arsuri, degerături, călcâi crăpate și chiar dislipidemie, grăsimea de struț scade nivelul colesterolului total.

De asemenea, Gheorghe Haruța ne-a povestit un șir de alte curiozități interesante despre produsele obținute de la struți. Până și pielea acestor păsări poate fi prelucrată și utilizată în industria textilă.

Pielea puilor de struț este foarte prețioasă. La fel ca cea de șarpe și cea de crocodil, aceasta poate fi tăbăcită și apoi utilizată la confecționarea tapițeriilor: de canapele, paturi și chiar cele pentru mașini. Am putea spune că nimic nu se pierde de la struți, până și penele, în lume, sunt la mare căutare fiind folosite de firmele de catering la decorarea meselor festive. De asemenea, poate fi utilizată coaja oului de struț. Aceasta are aceeaşi rezistenţă ca porţelanul chinezesc. Acestea pot fi vopsite, încondeiate și servi drept element de decor deosebit pentru sărbătorile Pascale.

Un ou proaspăt de struț costă 300 de lei. Oul golit de conținut, pentru încondeiat costă 80 de lei. Grăsimea de struț se vinde cu 150 de lei, pentru 200 de grame, iar kilogramul de carne ajunge să coste între 100 și 500 de lei. O pană de struț, în funcție de culoare și mărime, variază între 5 și 30 de lei bucata.
 
 
 
 
 
 
loading ...