PRODUCE LEGUME DUPĂ CARE COMERCIANȚII VIN SINGURI LA HĂSNĂȘENI. Istoria de succes a lui Dumitru Mazurchevici

28 sep 2023
După absolvirea a 2 facultăți, a muncit cot la cot cu tatăl său, cultivând legume. Ulterior, și-a întemeiat o familie și a decis să gestioneze propria facere în agricultură. Nu a schimbat domeniul, crește tot legume și, pentru asolament, porumb și floarea-soarelui. Vorbim despre Mazurchevici Dumitru, care administrează 125 de hectare în satul Hăsnășenii Mari, Drochia.
 
2023 este primul an de muncă de sine stătător în care a pus în practică experiența acumulată de la tata, cunoștințele de la facultate și sfaturile specialiștilor. Rezultatele se văd în câmp și sunt îmbucurătoare.


 
Pe plantația lui Dima Mazurchievici, în acest sezon, au crescut 10 varietăți de legume – pepene verde, morcov, ceapă, roșii, ardei grași, varză, vinete, dovlecei și cartofi.
Am ales sa producem mai de toate ce se cere pe masa moldoveanului. Ne-am concentrat pe furnizarea producției calitative, care e solicitată și se comercializează fără mari probleme preponderent în piețele din Bălți și magazinele din Drochia, spune tânărul.
 
Deși e la început de cale, deja a reușit multe. În primul rând, extinzând sortimentul de produse, Dumitru s-a priceput să facă marketing, astfel încât comercianții singuri să vină la Hăsnășeni după legume. Un detaliu important. Dumitru și-a scos producția în piață mai devreme decât alți producători autohtoni. Morcovul, cu marca „Mazurchevici” s-a scos spre vânzare încă din iulie, iar ardeiul gras și vânăta – în august. Astfel, prețurile atunci erau duble sau chiar triple față de cele când piețele locale au fost saturate de legume.


 
Dumitru a participat la proiectul „Start pentru tineri”, astfel a putut să cumpere tehnică nouă – semănătoare pentru ceapă și morcov, agregat pentru retezarea frunzelor, dar și unul pentru recoltarea producției. Aplicarea acestor mecanisme a facilitat reducerea sinecostului producției cu 1 leu pentru un kilogram. În cadrul proiectului, gospodăria a beneficiat de un grant în valoare de 260 mii de lei, iar 1,5 milioane urmează să fie achitate în următorii 5 ani.
 
Nu o să tărăgănez cu achitarea. Sper să acopăr acest credit chiar în acest an, e convins antreprenorul.
 
Pe plantația lui Dumitru muncesc 14 persoane, majoritatea cu experiență în cultivarea legumelor. Sunt toți mulțumiți și își fac lucrul cu satisfacție.
Eu pornesc lucrul din primăvară devreme. Creștem răsad în sere, îngrijim, apoi plantăm. Anul acesta, am reușit foarte bine, avem roadă la toate culturile. Sunt pensionară, dar de legurmărit nu mă las, căci îmi place să cresc, dar și să mănânc ardei, roșii, pepene verde. Mai și câștigăm bine, povestește Eugenia Știrbu.
 


În echipă cu Eugenia Știrbu la alegerea și calibrarea bulbilor de ceapă lucrează Olga Guțu, Maria Șchiopu și Serghei Găină. Maria e în legumicultură de peste 20 de ani.
Alegem ceapă după mărime și să nu fie vătămată. E mai ușor, căci ne-au scos bulbii din pământ cu un agregat nou, spune femeia.
 
Zilele acestea, la Hăsnășeni se culeg ultimele roșii. Au rămas cele mai mărunte, sunt utilizate pentru producerea sucului. Cea mai mare suprafață în legumăria lui Mazurchievici, o ocupă ceapa – 6,5 hectare, cu peste 70 de tone de bulbi. Morcovul a dat peste peste 80 de tone de rădăcini la hectar. Iar varza de pe 4,5 hectare promite o roadă de circa 50 de tone per hectar. Toată producția se comercializează în stare proaspătă și se vinde cu succes la prețuri convenabile și pentru producător.
 
Sursa: Ziarul Nostru 
loading ...