S-AU ÎNTORS ÎN SAT PENTRU A PRACTICA AGRICULTURA. Află istoria soților Verlan, AICI

09 aug 2022
Soții Grigore și Vera Verlan formează un cuplu de 32 de ani, timp în care au înțeles că dragostea pentru agricultură îi unește. Originari din satul Pîrîta, raionul Dubăsari, de meserie constructori, după căsătorie soții Verlan au decis să locuiască în Chișinău, în speranța mai multor oportunități și șanse de dezvoltare. Însă, odată cu apariția copiilor, și-au dorit să trăiască într-un mediu mai curat, ecologic. Astfel, banii adunați în domeniul construcțiilor, i-au investit în procurarea terenurilor agricole.

Am trăit șapte ani la oraș, dar cu gândurile eram mereu la sat. Chiar dacă locuiam la apartament, soțul a găsit o modalitate inedită de a practica agricultura – a început a crește ceapă la balcon, pe care o comercializam apoi la piața din sectorul Ciocana. Atunci am înțeles că agricultura este chemarea inimii”, povestește dna Verlan.



În domeniul construcțiilor, nu aveam libertatea de a lucra după propriul regim, iar de rezultatele obținute se bucurau alte persoane. Chiar dacă lucrul la pământ înseamnă dimineți începute devreme, odihnă puțină și multă muncă, satisfacția pe care o am când pot să gust la propriu din realizările muncii noastre nu are comparație”, susține dl Verlan.

În prezent, familia Verlan gestionează peste două hectare de teren agricol în aria de deservire a sistemului centralizat de irigare (SCI) „Coșnița”. Cei doi soți dețin o livadă de mere și câteva sere, în care cultivă roșii, ardei, castraveți. Producția obținută este comercializată la piața din Vadul lui Vodă.

Potrivit cuplului, unul dintre factorii determinanți care asigură succesul recoltei reprezintă accesul la irigare, devenit o realitate grație reabilitării SCI „Coșnița”, prin intermediul programului Compact.



„Mulțumim poporului american pentru investițiile efectuate. Când ne-am mutat la sat și am început să ne ocupăm cu creșterea legumelor, nici nu îmi imaginam că ne vom putea asocia mai târziu cu alți agricultori din zonă și avea acces la irigare, fără a depinde mereu de prognozele meteo. În condițiile în care în ultimii ani seceta a devenit o problemă tot mai acută pentru Republica Moldova, putem afirma cu certitudine că sectorul agricol nu are viitor fără irigare. De asemenea, apreciem existența unui cadru legal în procesul de gestiune a sistemelor centralizate de irigare prin intermediul Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI)”, a remarcat agricultoarea, care este unul dintre cei mai activi membri ai Consiliului de Administrare al AUAI „Coșnița”, inclusiv și secretara acestui Consiliu.

Cei doi soți lucrează cot la cot la pământ, iar mai apoi merg la piață pentru a vinde roada, fără a apela la intermediari. Cât despre problemele pe care le întâmpină în acest sector, la fel ca și alți agricultori, se ciocnesc de puterea redusă de cumpărare, întrucât tot mai puțini oameni rămân în țară și au venituri foarte mici.



Gospodarii consideră că cel mai important factor de care trebuie să țină cont cei care vor să investească în terenuri agricole este accesul la irigare.

„Dacă există acces la irigare, aici la Pîrîta, poți crește chiar două culturi pe un singur teren, în același sezon. Fără irigare însă investițiile în agricultură sunt inutile”, conchide soțul Verlan.

Menționăm că SCI „Coșnița” acoperă o suprafață de circa 2400 hectare de teren agricol, aflate în proprietatea a circa 2300 de agricultori. În cea mai mare parte, agricultorii din zonă cultivă fructe, legume și porumb zaharat de o calitate înaltă.

Sursa: Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova
loading ...