SE POATE ȘI ÎN MOLDOVA. O familie a reușit să deschidă o companie de succes specializată în procesarea cărnii

04 nov 2020
O afacere de succes a fost pusă pe roate datorită subvențiilor oferite de AIPA. Este vorba despre o familie din satul Bardar, raionul Ialoveni, care a reușit să deschidă o companie specializată în procesarea cărnii de porc și pui, din care se obțin afumături și semifabricate. Antreprenorii au propriile rețete la carnea coaptă în cuptorul care funcționează pe bază de cărbune din lemn de cireș, măr, păr, nuc și prun.
 
“În urmă cu 10 ani, când am început să călătorim cu familia în Europa, am fost foarte entuziasmați de felul cum în diferite țări atât în Europa, precum și în Asia sunt adminstrate măcelăriile, carmangeriile și diferite localuri unde se vând și se prepară bucate din carne. Astfel, în 2018 am decis să încercăm ceva nou la noi în Republica Moldova, și anume să lansăm o afacere în domeniul procesării cărnii afumate’’
, a menționat antreprenoarea Olesea Plugaru.


 
Antreprenoarea Olesea Plugaru nu a avut cunoștințe și nici experiență în domeniul procesării cărnii. Cu toate acestea, atât ea cât și soțul ei, ambii ingineri de profesie, au muncit mai bine de cinci ani la construcția clădirii, unde acum desfășoară activitatea.

“Singurul secret și obiectiv în vederea dezvoltării afacerii este ca produsele noastre să fie fără adaosuri chmice sau conservanți, ne-am bazat pe crearea unui produs natural, folosind metode tradiționale de afumare și coacere a produselor din carne, încercând să cultivăm la clienții noștri consumul de produse naturale și cel mai important, de la producătorii locali”, a precizat antreprenoarea.

 Proiectul a fost lansat în 2018, fiind susținut financiar de AIPA, prin subvenții în avans pentru start-upuri, valoarea ajutorului fiind de 649 999 lei. Cu acești bani, antreprenoarea a reușit să procure utilaj pentru procesare, afumătoare, dar și a dotat camerile frigorifice.



“Odată ce am accesat subvenția în avans, întreprinderea noastră a avut posibilitatea să înceapă procesul cel mai important probabil, și anume, testarea produselor după rețetele elaborate. Practic, un an de zile ne-am ocupat cu testările și elaborarea planului cum ar trebui să ne mișcăm înainte în domeniul nostru de producere, nu tocmai ușor. De asemenea, subvenția pentru noi a fost un suport foarte important, și a fost exact în momentul când deja era necesar de procurat utilajul tehnologic”, menționează Olesea Plugaru.

Femeia a precizat că lipsa forței de muncă și concurența neloială sunt cele mai mari impedimente. Totuși, aceste obstacole nu o opresc să continuă dezvoltarea întreprinderii și spune că va depune tot efortul să devină cei mai buni.
loading ...