SPARANGHELUL, CAPRICIOS ȘI SCUMP, DAR CRESCUT LA NOI! Ce spune fermierii de la Leova, care cultivă această legumă

19 apr 2021

S-a copt sparanghelul moldovenesc, o legumă considerată un adevărat miracol pentru sănătate. Acestă plantă capricioasă se cultivă de câțiva ani şi la noi în țară, iar printre puţinii agricultori care o cresc se numără şi soții Anatol și Ana Petică din satul Tomai, raionul Leova. Cei doi soţi au pornit afacerea acum trei ani când au revenit în țară. Pentru început, ei au plantat un hectar de sparanghel după un model olandez.
 
Anatol Petică povestește că a lucrat până anul trecut într-o firmă agricolă destul de mare, și acolo “am lucrat în domeniul cu sparanghelul. De la început mi-a prezentat interes așa cum crește, cum se plantează, cum se recoltă, cum crește”.
 
Fermierii spun că sparanghelul este foarte capricios. Planta are nevoie de umiditate, dar şi căldură. Pentru ca afacerea să meargă bine, membrii familiei şi-au împărţit bine rolurile. Ana Petică se ocupă mai mult de comercializare şi spune că în ultimul timp, leguma este şi pe placul moldovenilor, mai ales pentru calităţile ei benefice.
 
 “E foarte bogat în vitamine. Mai ales în vitamina C, care previne cheagurile în sânge. Mai reglează zahărul în organism. Benefic pentru vedere și pentru prevenirea pietrelor la rinichi”, spune fermierul.
 
Plantaţia de sparanghel din Tomai este deja în al doilea an de roadă. În 2021, producătorii se așteaptă la o recoltă bogată, mai ales că au mai semănat 80 de ari.
 
“Anul trecut am strâns foarte puțin, căci a fost primul an. Și anul acesta, așa tragem nădejde că până la sfârșit de mai, început de iunie să prelungim sezonul. Poate într-o zi o să strângem 30 de kilograme la hectar, în altă zi strângem 70. Dar în medie, ne gândim la vreo tonă jumătate”, a menționat dl Petică.
 
Un kilogram de sparanghel verde costă acum în jur de 150 de lei, iar cel alb ajunge chiar şi la 200 de lei.
 
publika.md
 
loading ...