SPARANGHELUL, CAPRICIOS ȘI SCUMP, DAR CRESCUT LA NOI! Ce spune fermierii de la Leova, care cultivă această legumă

19 apr 2021

S-a copt sparanghelul moldovenesc, o legumă considerată un adevărat miracol pentru sănătate. Acestă plantă capricioasă se cultivă de câțiva ani şi la noi în țară, iar printre puţinii agricultori care o cresc se numără şi soții Anatol și Ana Petică din satul Tomai, raionul Leova. Cei doi soţi au pornit afacerea acum trei ani când au revenit în țară. Pentru început, ei au plantat un hectar de sparanghel după un model olandez.
 
Anatol Petică povestește că a lucrat până anul trecut într-o firmă agricolă destul de mare, și acolo “am lucrat în domeniul cu sparanghelul. De la început mi-a prezentat interes așa cum crește, cum se plantează, cum se recoltă, cum crește”.
 
Fermierii spun că sparanghelul este foarte capricios. Planta are nevoie de umiditate, dar şi căldură. Pentru ca afacerea să meargă bine, membrii familiei şi-au împărţit bine rolurile. Ana Petică se ocupă mai mult de comercializare şi spune că în ultimul timp, leguma este şi pe placul moldovenilor, mai ales pentru calităţile ei benefice.
 
 “E foarte bogat în vitamine. Mai ales în vitamina C, care previne cheagurile în sânge. Mai reglează zahărul în organism. Benefic pentru vedere și pentru prevenirea pietrelor la rinichi”, spune fermierul.
 
Plantaţia de sparanghel din Tomai este deja în al doilea an de roadă. În 2021, producătorii se așteaptă la o recoltă bogată, mai ales că au mai semănat 80 de ari.
 
“Anul trecut am strâns foarte puțin, căci a fost primul an. Și anul acesta, așa tragem nădejde că până la sfârșit de mai, început de iunie să prelungim sezonul. Poate într-o zi o să strângem 30 de kilograme la hectar, în altă zi strângem 70. Dar în medie, ne gândim la vreo tonă jumătate”, a menționat dl Petică.
 
Un kilogram de sparanghel verde costă acum în jur de 150 de lei, iar cel alb ajunge chiar şi la 200 de lei.
 
publika.md
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

ȘI FEMEILE FAC APICULTURĂ. Istoria de succes a două tinere de la noi

11 mai 2022

CUM POȚI DESCHIDE O AFACERE CU DULCIURI PREGĂTITE ÎN CONDIȚII DE CASĂ? Istoria de succes a Anei Cucu din Colibași

06 mai 2022

AFACEREA PARFUMATĂ A VASILINEI HÂNCU. Antreprenoarea cultivă trandafirul de Damasc din care face dulceață, compot și alte delicii

06 mai 2022

AU CĂPȘUNE COAPTE DIN APRILIE, PÂNĂ DE ANUL NOU. Istoria de succes a soților Gogu din Căușeni

05 mai 2022

CEA MAI VARIATĂ GAMĂ DE RĂSAD CRESCUT ÎN BIOHUMUS. Istoria de succes a fraților Zaharia din raionul Leova

28 apr 2022

SPARANGHELUL, CAPRICIOS ȘI SCUMP, DAR CRESCUT LA NOI! Ce spune fermierii de la Leova, care cultivă această legumă

SPARANGHELUL, CAPRICIOS ȘI SCUMP, DAR CRESCUT LA NOI! Ce spune fermierii de la Leova, care cultivă această legumă

SPARANGHELUL, CAPRICIOS ȘI SCUMP, DAR CRESCUT LA NOI! Ce spune fermierii de la Leova, care cultivă această legumă

loading ...