STROPI DE ROUĂ PE UN LAN DE LEVĂNȚICĂ DIN BLINDEȘTI. Reportaj dintr-un „imperiu violet”

11 jun 2021

An de an, la sfârșit de iunie, (aproximativ peste două săptămâni), la Blindești, Ungheni, înflorește levănțica. Zeci, dacă nu chiar sute de hectare de violet, parfumul cărora se răspândește fără frontiere hăt departe,  în Uniunea Europeană, adica în România. Imagini rupte din basm despre care se scrie și se vorbește mai puțin decât despre cultivatorii de porumb sau de spicoase. Drept că în ultima perioadă lanurile de lăvănțică devin locuri de pelerinaj pentru mii și mii de concetățeni (în special pentru cei dornici de ieșiri inopinate din casă, după un Covid atât de istovitor cu arest la domiciliu fără sfârșit), undeva unde-i altfel, unde e frumos, e gustos, și-ți oferă gratis o stare de bine în general. Ca printre altele, vă informăm că la Blindești anul acesta prima căpșună s-a copt în după amiaza zile de 6 mai.    
 
Pământul rodește unde mâna muncește
 
La Blindești activează și Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații “Blindești”, au și cont pe rețele (așa-i acuma), unde întâlnim un generic scurt, dar atât de profund: Pământul rodește unde mâna muncește. Nu e doar o vorbă scrisă cu vibrație artistică, e sens al vieții la Blindești, Codul Muncii dacă vreți, pentru că acum acolo oamenii câmpurilor chiar se trezesc odată cu răsăritul soarelui (azi dimineață soarele a răsărit la 5 și 10 minute) și lucrează mult mai târziu decât apune (aseară la Blindești soarele a apus la ora 20 și 59 de minute). Se trezesc dis de dimineață nu pentru a deschide Facebook-ul. Cei care se consideră membri ai asociației AUAI zilele acestea și toată vara îi găsiți doar pe câmpuri, asta pentu că e vreme de aplicat procedeele agrotehnice corespunzătoare. Încep cu fertilizarea solului, apoi urmează semănatul, afânatul, distrugerea buruienilor, a dăunătorilor și multe multe alte lucrări absolut obligatorii care odată și odată sfârșesc, doar că în noiembrie. 

Localitatea Blindești, până la urmă, este cunoscută ca o zonă cu levănțică și tot ce ține de această plantă. Unde mai pui că anul acesta producătorii de lavandă au decis să își extindă plantațiiile și au semănat cca 15 ha cu coriandru, mărar și salvie. Cea mai apropiată altă plantație de levănțică o găsiți doar la Novaci, mai aproape de Călărași, cu o suprafață de cinci ha și amplasată la distanțe egale față de Ungheni și Chișinău.

După irigare și soarele răsare

Pe membrii Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații “Blindești” îi salvează rețelele adiționale de distribuție a apei pentru irigare la Sistemul Centralizat de Irigare (SCI) “Blindești” din raionul Ungheni, rețea care a fost finalizată și dată în folosință. Lucrările respective s-au desfășurat în cadrul proiectului investițional câștigat de AUAI “Blindești” și finanțat de Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova. Acestea vor permite extinderea ariei de deservire a SCI-ului menționat cu circa 110 ha, totodată contribuind la sporirea numărului de beneficiari din zonă.

Într-o bună zi, credem noi, la sigur veți dori să mergeți într-un lan de levănțică pentru a vă încărca bateriile estetice cu emotivitate și cu o grămadă de kilobyți cu selfie-uri.  În cazul în care veți căuta Blindești, Google vă conduce la fața locului îmbătător și năucitor de mirositor, dar vă zicem și noi: Blindeștii, cu toată spendoarea lui botanică și floristică se află la 10 km de Ungheni, 30 km de Iași (dacă mergi prin vama Sculeni), 120 km de Chișinău, 38 km de Fălești și 66 km de Bălți. Așa că fixați GPS-ul!
 
 
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

ANTREPRENOAREA DORINA BACIU: Vreau să dezvolt „turismul” cașcavalului în Sadaclia, combinat cu vinuri locale

17 jan 2022

ENERGIE EOLIANĂ PRODUSĂ LA VĂRZĂREȘTI. Ce spune antreprenorul Corneliu Mârza despre afacerea sa

30 dec 2021

ECHIPAMENTE PENTRU APICULTORI: Istoria de succes a familiei Lazăr, prima care a ajuns să le producă și pentru export

27 dec 2021

MOARA CARE „PRODUCE” PUFULEȚI ȘI CEREALE MARA: Investiții de milioane de euro și istoria de succes a agricultorului Vasile Balcan

20 dec 2021

TÂNĂRUL CU SERA DIN STICLE LA PRIMA RECOLTĂ. Istoria neobișnuită a lui Victor Voina din Cahul continuă

15 dec 2021

STROPI DE ROUĂ PE UN LAN DE LEVĂNȚICĂ DIN BLINDEȘTI. Reportaj dintr-un „imperiu violet”

STROPI DE ROUĂ PE UN LAN DE LEVĂNȚICĂ DIN BLINDEȘTI

Reportaj dintr-un „imperiu violet”

STROPI DE ROUĂ PE UN LAN DE LEVĂNȚICĂ DIN BLINDEȘTI. Reportaj dintr-un „imperiu violet”

loading ...