STUPINA FAMILIEI BODIAN, LA 100 DE ANI DE ACTIVITATE. „Străbunica a primit zestre la nuntă 30 de stupi și așa a luat naștere prisaca”

07 jul 2022
Cea mai veche stupină din țară împlinește anul acesta 100 de ani. Încă din 1922, bărbații familiei Bodian s-au ocupat de apicultură și au avut grijă ca dragostea pentru albinărit și secretele îngrijirii albinelor să fie transmise generațiilor următoare. Unul dintre proprietarii actuali ai stupinei, Andrei Bodian din Bălți, a povestit pentru esp.md despre istoria afacerii transmisă din tată în fiu, activitățile la prisacă și despre albinele pașnice crescute cu ajutorul sfaturilor primite de la tatăl său.

Stupina noastră este angajată în producție industrială, acum avem aproximativ 2.000 de colonii de albine, iar anul acesta sărbătorim 100 de ani. Această stupină a fost creată de străbunicul meu în 1922, când s-a căsătorit. Zestrea străbunicii au fost stupii, deoarece tatăl ei se ocupa cu creșterea albinelor. Stupina era mică - pentru 30 de familii. Numele străbunicului era Maxim Bodian.

Acum stupii noștri se află în patru regiuni ale țării: Glodeni, Fălești, Râșcani și Sîngerei. Această stupină este moștenirea noastră culturală pe care o dezvoltăm.

Pentru dezvoltarea afacerii de familie muncesc cot la cot toți frații Bodian. Deși și-au încercat norocul și în alte activității, până la urmă tot s-au întors la apicultură, povestește Andrei Bodian.

Suntem angajați în stupină împreună cu frații și sora.  Am încercat și activitatea de manager într-un magazin auto, dar m-am întors la albine. Un frate, însă, este angajat în apicultură în America. Aceasta este activitatea noastră principală, care ne ocupă tot timpul.

Acum ne-am extins deja suficient: atât cât să ne putem asigura financiar familiile. La o scară și mai mare, este destul de dificil să te menții în această activitate specifică. Ne educăm copiii pentru a le transmite pe viitor afacerea noastră de familie, le insuflăm dragostea pentru apicultură, spune apicultorul.



Andrei Bodian povestește că împreună cu frații săi au fost mereu în stupină, alături de tatăl lor încă din copilărie. Îl ajutau la toate muncile și o făceau de fiecare dată cu dragoste.

Am crescut în această stupină și am lucrat acolo încă din copilărie. Acesta este meritul tatălui meu, care m-a învățat tot ce știa. Cu toții am moștenit această dragoste și dorință de apicultura de la el. Contribuția lui este cea mai mare. În vremea sovietică, el a fost angajat în reproducere, iar noi am moștenit de la el munca asta, ceea ce ne facilitează foarte mult activitățile actualeContinuăm să testăm evoluțiile din domeniu și să le perfecționăm, astfel încât albinele noastre sunt foarte liniștite, au rezistență bună la iarnă și un flux bun de miere.

Schimbările climatice duc la reducerea drastică a numărului de albini și creșterea prețurilor la miere, menționează apicultorul.

Cea mai mare provocare la începutul managementului meu în 2010 a fost să găsesc capital pentru extinderea afacerii. Echipamentul necesar este foarte scump și se achiziționează în străinătate.

Din păcate, în ultima perioadă au fost din ce în ce mai puține albine și mierea devine din ce în ce mai scumpă, în ciuda faptului că statul ajută apicultorii și această industrie se dezvoltă. Motivul reducerii albinelor este o schimbare bruscă a climei, seceta afectează cantitatea de flux de miere.

Mai este o problemă. Când învață în Moldova ca apicultor, studenții studiază doar teorie, fără să practice deloc aceste cunoștințe. Tinerii apicultori fără experiență pot crea un teren propice pentru boli și pot ucide albinele.

Practic nu există concurență în apicultura, ba chiar se poate spune că există un deficit față de vremea sovietică, menționează bărbatul. Pentru că produc miere în cantități mari, își vând producția la export.

Apicultorii trebuie să comunice între ei, de exemplu, pentru a nu pune stupine într-un singur loc. Dacă aduci multe albine în aceeași zonă, atunci nu va mai fi miere.

Pe lângă producția de miere, suntem angajați în producția de lăptișor de matcă, propolis, polen. Planurile noastre de viitor includ producerea de unguente și tincturi de ceară.

Lucrăm pentru vânzări en-gros către Europa, pentru că avem multă miere. Nu vindem mult în Moldova, pentru că sunt mulți apicultori amatori care lucrează pe teritoriul țării. Până acum, suntem mulțumiți de piața noastră de vânzări, așa că nu intenționăm să o extindem în viitorul apropiat.

De asemenea, familia Bodian se orientează și spre dezvoltarea turismului apicol la noi în țară.

Facem excursii pentru toată lumea, cel mai adesea sunt străini. Deoarece albinele noastre sunt foarte liniștite, nu mușcă vizitatorii, dar pentru cei care se tem, oferim măști speciale pentru apicultori, a declarat Andrei Bodian.
loading ...