Viorica Garbuz din satul Iordanovca, raionul Basarabeasca. Cu susținerea PNUD și a Suediei ea a construit o seră dotată cu sistem de irigare și a sădit peste 1600 de fire de crizanteme de diferite soiuri.
Suedia alocă suplimentar 1,7 milioane de dolari SUA proiectului PNUD „Comunități reziliente prin abilitarea femeilor”. Amendamentul de finanțare a fost semnat la 14 mai 2025. Proiectul, cofinanțat de Norvegia, are un buget total de aprox. 10,2 milioane dolari.
Fondurile adiționale vor permite extinderea sprijinului pentru 15 localități din Republica Moldova, inclusiv trei de pe malul stâng al Nistrului. Vor fi finanțate inițiative de eficiență energetică și reziliență climatică. Totodată, va fi acordat mentorat și finanțare pentru 15 afaceri agricole conduse de femei, precum și 60 de femei cu activitate economică la nivel de gospodărie.
„Schimbările climatice reprezintă o provocare globală, iar Republica Moldova a resimțit în ultima perioadă creșteri ale temperaturilor medii anuale și o scădere a precipitațiilor. Aceste schimbări au dus la secete frecvente și la reducerea resurselor de apă, afectând în mod direct agricultura, economia și sănătatea publică. Suedia a sprijinit în mod constant Republica Moldova în eforturile sale de dezvoltare și progres, fiind un partener de încredere care a oferit asistență tehnică și financiară pentru diverse proiecte de protecție a mediului, cu impact pozitiv asupra comunităților locale”, a menționat Karin Borovic, Şefa Departamentului Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei în Republica Moldova.
„Suntem recunoscători pentru parteneriatul de durată și de impact cu Suedia, care ne va permite să sporim reziliența energetică și climatică a 15 comunități de pe ambele maluri ale râului Nistru. Aceasta este o investiție în securitatea energetică locală, dar și în dezvoltarea durabilă și incluzivă, care răspunde nevoilor reale ale oamenilor, în special ale femeilor din mediul rural, afectate disproporționat de schimbările climatice. Vom continua eforturile de a consolida capacitatea de adaptare a femeilor din mediul rural”, a declarat Daniela Gasparikova, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.
Cele 15 localități au fost selectate prin concurs, alături de alte 22 de comunități. Ele vor fi asistate la elaborarea și implementarea Planurilor de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă (SECAP) sensibile la gen.
Ulterior, localitățile partenere vor putea obține până la 40.000 de dolari SUA pentru proiecte comunitare. Adițional, femeile agro-producătoare din comunitățile respective vor putea beneficia de bunuri și servicii în valoare de până la 20.000 de dolari SUA, iar femeile cu activitate economică la nivel de gospodărie vor putea accesa sprijin de până la 6.000 de dolari SUA, fiecare categorie având o contribuție proprie, între 5 și 10%.