TÂNĂRUL CARE DESCOPERĂ AGRICULTURA PENTRU A CUCERI SPAȚIUL AERIAN. Incredibila poveste a lui Nikita Cucu

08 jul 2021
Are 21 de ani și este student la Riga, Letonia. Va fi viitorul inginer în transportul aviatic, adică moldoveanul care va construi și întreține aeronavele marilor companii. Acum însă e micul fermier care cultivă cele mai gustoase roșii din satul Colibași, Cahul în cele trei sere din grădina casei părintești.
 
Nikita Cucu, protagonistul istoriei noastre de azi, își face în această vară bani de facultate. Vă povestim imediat totul, pentru că discuția cu el ne-a entuziasmat și chiar ne-a dat aripi să credem că e suficient să vrei și poți cuceri orice înălțime și descoperi secretele marelui Univers. Doar că uneori zidul de la noi din grădină poate ascunde mai multe taine decât Zidul Chinezesc, dar asta Nikita va afla peste ani și ani.
 

“Din cauza pandemiei, în acest trimestru am studiat online și am venit acasă. Am stat și m-am gândit ce să fac pentru a-mi ocupa timpul și a câștiga un ban? Ideea cu legumele a venit spontan.
Am reanimat serele, le-am adus în ordine și am sădit roșii. Am ales să cultiv hibridul de tomate Sandoline, un soi italian, dar cresc și Micado. În total am sădit 1 400 fire de răsad. Primele deja s-au copt, am vândut la piață cu 10 lei/kg, uneori și cu 12 lei. Unii oameni vin și cumpără de acasă”,
a povestit Nikita pentru AGROMEDIA.
 
Încă un mare noroc e că satul e chiar pe malul Prutului, așa că micul antreprenor și mica lui grădină nu duce lipsă de apă. Are un sistem de irigare prin picurare. Merge cu tractorul la râu, aduce apă, o toarnă în bazin și de acolo – exact ca într-un motor de avion – direct în sistem, care o distribuie uniform prin tot solariul.
 
Ideea cu serele a fost una spontană
 
“Mă ajută fratele și sora, părinții mă încurajează și îmi spun să fiu calm, la ce mi-ar ajuta dacă m-aș agita? Planific să adun în acest sezon cam 3-4 tone de roșii. Le voi crește pe toate și le voi vinde până la ultima legumă. Chiar dacă producători în sat sunt destui, marfă multă și cumpărători puțin. Dacă sincer, cam dezamăgit în acest an de prețuri. Dar sper să îmi fac bani măcar de facultate (contractul pentru un an de studii este destul de scump, costă mult mai mult decât la orice universitate de la noi, iar studiile le face în engleză – n. red.). Am investit foarte mult în răsad, e vorba de un soi hibrid care costă o adevărată avere. Am dat 6 lei pentru un fir, așa că am fost foarte atent să nu-l rup sau să i se întâmple ceva în timp ce creștea”, ne-a spus Nikita.
 
Marele lui vis este să devină pilot și crede că e realizabil, doar că toate se vor întâmpla la momentul potrivit. L-am întrebat dacă ia cumva în calcul faptul că ar putea reveni, după ani și ani, acasă și să devină un agricultor de top.
 
“Grea întrebare. Am prieteni fermieri, pentru care legumicultura este sursă de existență. Fac agricultură performantă, cu sere dotate cu sisteme de încălzire. De la ei am și învățat mai multe tehnici și am tras linia că un om descurcăreț poate avea succes oriunde în lume”, a menționat viitorul inginer aeronautic.
 
În lunile următoare, de îndată ce începe anul de studii, Nikita Cucu va merge în campusul din Riga. Ne-a spus că optează pentru domeniul privat. Există companii cu avioane private și una din cerințe e să aibă ingineri pentru a le deservi. Cam în această direcție țintesc eu”, ne-a relatat micul fermier.
 
Avem ferma convingere că Nikita va reuși. Și poate numele lui va fi inclus în enciclopediile lumii sau poate chiar va apărea pe frontispiciul unei nave aeriene, dar credem că nu va uita vreodată vara lui 2021. Vara în care a fost un mic fermier și a cultivat roșii în serele din grădina casei părintești. Primul loi zbor în ritmul pământului care îl va ajuta să cunoască înălțimile și să nu-și uite rădăcinile.
 
 
 
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

PRODUCĂTORII DE ENERGIE REGENERABILĂ ÎN TOPUL SUCCESULUI: AEE a publicat o revistă cu 40 de istorii

20 jan 2022

ANTREPRENOAREA DORINA BACIU: Vreau să dezvolt „turismul” cașcavalului în Sadaclia, combinat cu vinuri locale

17 jan 2022

ENERGIE EOLIANĂ PRODUSĂ LA VĂRZĂREȘTI. Ce spune antreprenorul Corneliu Mârza despre afacerea sa

30 dec 2021

ECHIPAMENTE PENTRU APICULTORI: Istoria de succes a familiei Lazăr, prima care a ajuns să le producă și pentru export

27 dec 2021

MOARA CARE „PRODUCE” PUFULEȚI ȘI CEREALE MARA: Investiții de milioane de euro și istoria de succes a agricultorului Vasile Balcan

20 dec 2021

TÂNĂRUL CARE DESCOPERĂ AGRICULTURA PENTRU A CUCERI SPAȚIUL AERIAN. Incredibila poveste a lui Nikita Cucu

TÂNĂRUL CARE DESCOPERĂ AGRICULTURA PENTRU A CUCERI SPAȚIUL AERIAN

Incredibila poveste a lui Nikita Cucu

TÂNĂRUL CARE DESCOPERĂ AGRICULTURA PENTRU A CUCERI SPAȚIUL AERIAN. Incredibila poveste a lui Nikita Cucu

loading ...