Veaceslav Ciornîi, fermier din nordul Moldovei, administrează o gospodărie de 2200 de hectare, dintre care 2000 sunt întreținute în sistemul No-Till. Începând cu anul 2008, fermierul a decis să renunțe la agricultura tradițională, motivat de problemele de eroziune a solului și de rentabilitatea scăzută a tehnologiilor convenționale.
Am luat decizia că trebuie să facem o schimbare încă în anul 2008. Agricultura tradițională nu mai era profitabilă. Mai mult, pentru că o bună parte din terenuri sunt în pantă, ne confruntam cu problema unei eroziuni pronunțate a solului, susține agricultorul.
Primele schimbări vizibile au început să apară după 2-3 ani de muncă. Fermierul a observat o reducere semnificativă a eroziunii, compactarea solului a scăzut, iar râmele au reapărut, semn al sănătății solului. Aceste modificări au permis obținerea unor recolte mai stabile și mai rezistente.
Un aspect important în sistemul No-Till este gestionarea corectă a resturilor vegetale după recoltare. Dacă nu vor fi repartizate uniform, vor apărea probleme la semănat. De asemenea, culturile de acoperire îmbunătățesc structura solului și ajută la păstrarea umidității, susține Veaceslav Ciornîi.
Pe lângă reducerea costurilor de exploatare, Veaceslav Ciornîi a remarcat că solul acoperit cu resturi vegetale reține mai bine apa și are o temperatură mai scăzută pe timp de vară. Acest lucru oferă condiții ideale pentru germinarea culturilor și le protejează împotriva secetei.
Resturile vegetale rămase pe câmp reflectă razele soarelui, astfel solul acoperit va pierde mult mai lent și mai puțin din umiditate. Mai mult, pe timp de vară, când avem arșiță solul acoperit se menține umed. Diferența de 10 grade care se creează duc la formarea picăturilor de rouă, care servește drept hrană pentru biota din sol, dar și pentru culturile ce urmează a fi semănate după recoltarea cerealelor. Acestea vor răsări mai repede și vor avea puterea să reziste secetei.
Sunt situații când recolta mea este echivalentă cu a colegilor care fac agricultură tradițională. Dar aici nu discutăm despre productivitate, ci despre rentabilitate. Solul lucrat este unul mort, iar costurile de gestionare sunt mult mai mari, spune fermierul.
Veaceslav Ciornîi cultivă grău, soia, porumb, floarea-soarelui și rapiță, iar prin utilizarea tehnologiilor No-Till reușește să mențină sănătatea solului și să reducă impactul asupra mediului.
Sistemul No-Till de lucrare a solului este pentru tineri care vor să lucreze mai puțin, dar să gândească mai mult, mai spune agricultorul.
Experiența sa demonstrează că agricultura sustenabilă poate fi rentabilă, inovatoare și benefică pentru mediu, oferind un exemplu de succes pentru alți fermieri din Moldova și nu numai.
Sursa: CoP in CSA
Sursa foto: AGROMEDIA.md