VICTOR CORDELEANU: Preconizăm o recoltă de 25-30 t/ha și calitate superioară a strugurilor

30 aug 2024
Victor Cordeleanu din satul Toceni, raionul Cantemir este un agricultor pasionat și ambițios ce cultivă struguri de peste 20 de ani. Pe parcursul anilor, a trecut prin mai multe dificultăți, însă reușește să transforme aceste obstacole în oportunități de dezvoltare, care îi va asigură succesul pe termen mediu.
 
În fața schimbărilor climatice și a lipsei de precipitații, Victor Cordeleanu a decis să adopte tehnologii moderne pentru a-și îmbunătăți recoltele și calitatea strugurilor. Printre cele mai importante investiții pe care le-a realizat se numără implementarea sistemului Pergola, o tehnologie care oferă o protecție semnificativă împotriva condițiilor meteorologice nefavorabile și contribuie la creșterea productivității.
 
În plus, cu sprijinul Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD), Victor Cordeleanu a instalat un sistem de irigare prin picurare pe o suprafață de 4,5 hectare. Această tehnologie de irigare nu doar asigură o aprovizionare constantă cu apă pentru vița-de-vie, dar optimizează utilizarea resurselor de apă, având un impact direct asupra calității și cantității recoltei.
 
Victor Cordeleanu subliniază impactul pozitiv al acestor investiții:
Lipsa de precipitații din ultimii ani afecta calitatea strugurilor. În acest an, însă, datorită irigării, rezultatele sunt vizibile. Sunt încrezător că vom obține o recoltă de 25-30 tone la hectar și o calitate superioară, ceea ce ne va permite să ne facem loc pe rafturile marilor magazine și să beneficiem de un preț de vânzare mai bun.
 
Antreprenorul încurajează și alți producători agricoli să aplice pentru granturi și să investească în tehnologii moderne. Potrivit lui, aceste inițiative nu doar că îmbunătățesc calitatea produselor, dar contribuie și la stabilitatea financiară și succesul pe termen lung al afacerilor agricole.
 
UCIP IFAD oferă Granturi de până la 7,500 de dolari pentru achiziționarea echipamentului de irigare. Contribuția fermierilor este de minim 30% din valoarea proiectului investițional, dintre care, o parte din suma investită este dubvenționată de AIPA.
 
Totodată, producătorii agricole interesați de dezvoltarea infrastructurii de irigare și procurarea echipamentului de irigare beneficiază de asistență tehnică gratuită din partea UCIP IFAD la pregătirea dosarelor pentru finanțare.
 
Mai multe detalii, pot fi consultate pe sit-ul IFAD sau la telefon: 022210624.
 
loading ...