ZMEURATA DE LA EDINEȚ, UN DESERT RECOMANDAT PENTRU STAREA DE BINE. Ina Macovei vă spune mai multe

01 jul 2021

Nordul este, bine știut, patria rachiașului (țuica) de casă, botezat de noi “samagon”, un nume ce vine de la ruși, dar care nu ne deranjează decât dacă îl consumăm în cantități enorme și fără “zakuscă”. Nordicii spun că e mai bun chiar și decât whisky-ul și nu prea au observat reacții adverse, cum ar fi mahmureala de a doua zi sau minte tulbure și agitată. Deci, e o băutură “cuminte și cu minte” și se dă chiar și la cele mai mari nunți sau petreceri cu oaspeți buni, care pun și-un ban pe masă.
 

Printre gama variată de tărie domestică, și lichiorul din zmeură “Zmeurata”, produs de antreprenoarea Ina Macovei din satul Brătușenii Vechi, raionul Edineț. Fermiera deține împreună cu familia cca 2, 5 ha de plantație de mălin și a început mica afacere acum șapte ani, când se tot gândea ce să facă pentru a mai câștiga niște bani și satisfacție de la amuncă. A ales zmeura, dar nu oricare, ci un soi mai târziu, pentru că a optat pentru butași ecologici și acum nu folosește dram de soluție chimică. Deși nu deține certificatele care ar demonstra că vine pe piață cu un produs ecologic sută la sută, noi o credem pe cuvânt. Mai ales că în august vom avea trei ediții dedicate producătorilor autohtoni de pomușoare și tare am vrea să degustăm lichiorul.
 
20 de grade, produs manual și recomandat doamnelor
 
 “Are 20 de grade tărie și îl producem manual. Tehnologia e simplă: fructele pe care nu reușim să le vindem le amestecăm cu zahăr, iar în sucul lăsat adăugăm alcool. Îl avem pe al nostru, de casă, din zahăr curat. Apoi îl îmbuteliem în sticle de 700 mL, îi punem dopul, îi încleiem eticheta de firmă și îl depozităm pentru două luni în beci, la răcoare. E o băutură mai mult pentru dame, pentru că e tare fin, îl bei și nici nu-l simți. E ca un desert după o masă copioasă”, a povestit Ina Macovei pentru AGROMEDIA.
 
Anul trecut, la G. Ț. “Macovei Ina” s-a produs cca 120 litri de lichior și s-a vândut tot. Drept că au voie să îl comercializeze doar la iarmaroace și expoziții, pentru că nu este o băutură licențiată și nici timbre de acciz nu conține. Asta înseamnă că nici noi nu plătim mai scump. Adică avem ambii de câștigat. Ba nu, toți trei - producătorul, consumatorul și lichiorul.
 
Ca o casă care se respectă, familia Macovei a produs anul trecut în condiții domestice și vișinată, dusă și ea de cumpărători atât de repede cât ai zice “vișină”. Pe un teren de 17 ari cresc propria vișină și din sucul ei se „naște” băutura considerată chiar de leac. Are un efect extrem de benefic asupra digestiei şi a metabolizării grăsimilor.
 

Consumați-l cu măsură!
 
Revenind la zmeură, recoltarea ei începe pe la finele lui iulie, cam pe atunci când restul plantațiilor sunt aproape goale. O vând la piață, fac din ea și dulceață. Au încercat să stabilească o relație de comerț cu magazinele din Chișinău, dar e nevoie de transport zilnic pentru a aduce cantitatea solicitată de prăvăliile capitalei. Și e destul de greu, că Edinețul e în alt capăt de țară. Și Ina, și soțul au un job, iar salariul îl investesc în mica lor afacere. Au tehnică de întreținut, muncitori de plătit, copii de crescut. Dar nu se plâng că afacerea cu zmeură și derivatele din acest fruct ar fi una lipsită total de profit, pentru că altfel nici nu s-ar fi apucat. Acum șapte ani au câștigat un grant și așa a pornit drumul lor în agricultură la care nu vor să renunțe și sunt gata să ne dea și un sfat, dacă ne vrem în pielea lor.
Un sfat despre lichior: consumați-l cu măsură, chiar dacă nu afectează auzul și văzul. Și nu uitați și de zmeură și magiun. Le găsiți la târgul producătorilor autohtoni.
 
Vai, luați de aventura acestei țuici de dame, am și uitat să întrebăm cât costă sticla. Dar vom afla foarte curând. Să fim sănătoși!
 
 
 
 
Top știri

HIBRIDUL BUCKFAST - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

ÎMPREUNĂ PENTRU UN REZULTAT MAI BUN. Istoria de succes a cooperativei de la Călărași, AICI

26 mai 2022

ȘI FEMEILE FAC APICULTURĂ. Istoria de succes a două tinere de la noi

11 mai 2022

CUM POȚI DESCHIDE O AFACERE CU DULCIURI PREGĂTITE ÎN CONDIȚII DE CASĂ? Istoria de succes a Anei Cucu din Colibași

06 mai 2022

AFACEREA PARFUMATĂ A VASILINEI HÂNCU. Antreprenoarea cultivă trandafirul de Damasc din care face dulceață, compot și alte delicii

06 mai 2022

AU CĂPȘUNE COAPTE DIN APRILIE, PÂNĂ DE ANUL NOU. Istoria de succes a soților Gogu din Căușeni

05 mai 2022

ZMEURATA DE LA EDINEȚ, UN DESERT RECOMANDAT PENTRU STAREA DE BINE. Ina Macovei vă spune mai multe

ZMEURATA DE LA EDINEȚ, UN DESERT RECOMANDAT PENTRU STAREA DE BINE

Ina Macovei vă spune mai multe

ZMEURATA DE LA EDINEȚ, UN DESERT RECOMANDAT PENTRU STAREA DE BINE. Ina Macovei vă spune mai multe

loading ...