PODCAST "AGRICULTURA MODERNĂ". Ana Pancrat, despre asocierea, finanțarea și dezvoltarea fermelor zootehnice

13 jan 2024
Entuziastă, pasionată de ceea ce face, dar și foarte bine informată despre tot ce înseamnă o fermă zootehnică. Anume fuziunea dintre dragostea pentru lucrul pe care îl face și studiu, calcule minuțioase, orientare spre inovație și dezvoltarea în pas cu tendințele timpului sunt cheia succesului, datorită căreia Ana Pancrat, împreună cu soțul ei, Jim Boet, au reușit să construiască o fermă modernă și profitabilă aici, în Moldova.
 
Activitatea noastră se împarte în: până la digitalizare și după. Odată ce am luat această decizie și am investit în tehnologii digitale, am reușit să optimizăm cheltuielile, să prevenim îmbolnăvirea animalelor și să facem munca noastră mai ușoară și mai eficientă.
 
Fermierii din R. Moldova cumpără mai multe animale. Se axează pe vaci de rasă, pentru a obține cantități mai mari de lapte și această tendință este în creștere, susține Ana Pancrat.
 
Nu trebuie să ne temem de credite, altfel nu ne putem dezvolta, dar trebuie să calculăm foarte bine gestionarea banilor în cadrul afacerii. Și, foarte important, odată ce am început o activitate, nu trebuie să ne oprim din a investi în dezvoltare.
 
Ferma este în dezvoltarea continuă. În ultimii 3 ani, familia a dublat numărul de animale, a dublat suprafața de terenuri pe care cresc furajele. Iar planurile lor nu se opresc aici.
 
Vrem, în continuare să creștem efectivul de animale. Ne propunem să aplicăm și la proiecte din domeniul ecologiei, energiei regenerabile. Ne dorim să asfaltăm drumurile de acces și de pe teritoriul fermei. Sunt planurile noastre pentru următorii 3 ani, susținem antreprenoarea.
 
Subvențiile oferite de stat, cooperarea între fermierii din zootehnie, asociere, cum reducem cheltuielile în 2024, dar sporim productivitatea, posibilități de susținere financiară a unei afaceri în zootehnie? Despre toate aceste subiecte, dar și alte aspecte interesante, vedeți în Podcast.
loading ...