În această ediție a podcastului „Agricultura Modernă” discutăm cu Carolina Bugaian. Invitata impresionează prin lista vastă de studii, calificări și activități în care este implicată: Doctor în economie, contabil certificat, auditor intern certificat, manager de proiect certificat, licența de magistru Global Business de la Universitatea Oxford-Brookes, licențiată în Finanțe și Relații Economice Internaționale, absolventă a cursul Fintech de la Universitatea Harvard, director financiar Moldcell, director adjunct Moldcell, Director Financiar Ncell în Nepal, director general Moldcell, președinta AFAM, Vicepreședintă a Asociației Businessului European și membră activă a Consiliului Investitorilor Străini. Cu toate acestea, este o persoană caldă, deschisă să împărtășească din experiența acumulată, o doamnă elegantă și o mamă și soție implicată.
Am abordat subiecte interesante precum implicarea mai activă a femeilor din R. Moldova în mediul de afaceri; potențialul feminin în domeniul antreprenorial și managerial; combinația perfectă dintre studii, job și familie și alte teme de actualitate.
Succesul pornește de la pasiunea și dragostea pentru ceea ce faci. Mă strădui să mă implic acolo unde știu că pot aduce un aport pozitiv. Nu comentez, dar mă străduiesc să schimb în măsura în care pot. Un alt principiu de-al meu este învățarea continuă. Cunoștințele sunt unica valoare care rămâne cu noi. Toată viața învăț, calificările obținute sunt toate din necesitatea de a fi bună acolo unde activam.
Carolina Bugaian este una dintre membrele fondatoare a Asociației Femeilor de Afaceri din R. Moldova, În prezent, deține mandatul de președintă. Principalul obiectiv al asociației este motivarea femeilor din țara noastră să-și urmeze visul de a deveni antreprenoare, susține invitata.
În acest, an avem cea dea 3-a ediție a conferinței „Visul prinde aripi”. Femeile tot timpul visează, dar, din frica de eșec, ezită să facă primul pas. Noi ne gândim mai mult la riscuri decât la rezultatul final. Or, prin intermediul AFAM le încurajăm să fie mai sigure în forțele proprii. Membrele asociației sunt foarte active, avem un consiliu foarte implicat.
Membră AFAM poate deveni orice femeie din R. Moldova, antreprenoare sau nu, reprezentată a unei companii sau persoană fizică. Tot ce trebuie să facă este să acceseze site-ul asociației și să completeze formularul de înregistrare. Excepție fac membrele grupurilor politice.
De unul singur nu poți schimba nimic. În comunitate este mult mai ușor. Asocierea înseamnă schimb ne experiență, stabilirea parteneriatelor, informații, identificarea potențialelor clienți etc. și e valabil pentru toate domeniile, susține Carolina Bugaian.
52% din populația Moldovei sunt femei. Doar 45% dintre acestea sunt angajate în câmpul muncii. Doar 33% din afacerile din țară sunt conduse de femei dintre care doar 1% sunt întreprinderi mari.
De ce avem aceste diferențe? Sunt mai multe criterii: mentalitatea rigidă la schimbări, societatea pune creșterea copiilor doar în responsabilitatea femeilor, numărul mic de creșe în țară. În acest sens, avem un proiect la asociație prin care ne propunem să lansăm creșe de tip familial.
Pentru ca și femeile să reușească să se realizeze pe plan profesional, familia trebuie să fie o echipă, soții trebuie să se susțină reciproc și să partajeze responsabilitățile.
Încrederea în oamenii de alături, prioritizarea sarcinilor și atitudinea omenească, empatică ar fi 3 piloni de bază pentru a reuși să fim implicate și acasă și la muncă. Un lider este o persoană deschisă, care lasă spațiu echipei pentru dezvoltare și studiu, spune invitata.
În procesul de pregătire pentru aderarea la UE, R. Moldova are sarcina să înregistreze o creștere economică de peste 10%. Anume implicarea activă a femeilor ar ajuta mult mai repede la atingerea acestui obiectiv.