PODCAST „AGRICULTURA MODERNĂ”: Doina Nistor, despre potențialul turismului în Moldova, femei în afaceri și IT în agricultură

19 jul 2024
În această ediție a Podcastului „Agricultura Modernă” o avem invitată pe Doina Nistor, Directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului. Discutăm despre dezvoltarea antreprenoriatului în R. Moldova, agricultura viitorului, importanța investițiilor în studii de calitate pentru tineri și alte subiecte interesante.
 
Doina este un om care știe să inspire frumos, să motiveze și să încurajeze. Nu în zadar, toate proiectele pe care le-a inițiat se bucură de succes și continuitate. Cel mai recent proiect în care este implicată este Hub-ul GLIA din incinta ASEM, un mediu de susținere și colaborare pentru femeile antreprenoare care, astfel, vor putea să își dezvolte și să își extindă afacerile.
 
Demult aveam nevoie de un hub pentru femei, pentru a le încuraja să-și lanseze o afacere, să dețină poziții de răspundere în afaceri. Femeile noastre au nevoie de încurajare. Astfel a apărut GLIA Impact Hub – primul centru inovațional pentru susținerea femeilor antreprenoare.
 
Aproximativ 30% din afacerile din țara noastră sunt conduse de femei, dar noi vrem să creștem această cifră, inclusiv coproprietare în afaceri de familie. Avem astfel de exemple în domeniul agriculturii și asta ne bucură. Implicând mai mult femeile în afaceri, putem să creștem și economia R. Moldova, spune Doina Nistor.
 
A susținut cu proiecte inovative dezvoltarea industriei ușoare, vitivinicole, turism, industriei IT. Toate împreună au un aport considerabil în procesul de a pune Moldova în rând cu economia mondială și dezvoltarea parcursului tehnologic.
 
Satisfacția de a vedea cum o industrie se dezvoltă și capătă maturitate și notorietate globală este o onoare. Am depășit momentul critic pentru sectorul vitivinicol de acum 10-15 ani, s-a luat o decizie corectă atunci de a dezvolta întreaga industrie și astăzi vinul moldovenesc este cunoscut peste tot în lume, afirmă invitata.
 
În ultimii ani, micii vinificatori au înregistrat o etapă fructuoasă de dezvoltare. Este rezultatul mai multor factori: programe de finanțare, modificări în legislație, promovare etc.
 
Au fost multe neclarități atunci când am decis să dezvoltăm micii vinificatori. Dar ne-am bucurat de suport, am luat decizii strategice împreună cu colegii de atunci. Ne-am condus după modelul României și Austriei. Și am reușit. Disciplina a stat la baza calității vinurilor, iar ospitalitatea și sufletismul au pus baza turismului vitivinicol.
 
A trebuit să convingem și guvernarea, și oamenii că putem dezvolta turismul în R. Moldova atunci când am pornit această idee. Acum, deja este la modă să deschizi o pensiune.
 
Moldova abia urmează să înregistreze noi creșteri și noi dezvoltări în domeniul turismului. Deja avem turism vitivinicol, turism rural, turism gastronomic, turism medical, spune Doina Nistor.
 
Unul din secretele succesului antreprenorilor mici din agricultură și nu doar este, cu siguranță, cooperarea. Noi trebuie să învățăm să muncim împreună și, neapărat, să ținem pasul cu tehnologiile și inovațiile.
 
Cel mai important în agricultură este să dezvoltăm valoarea adăugată a produselor. Fie că sunt fructele depozitate și vândute în extra sezon, fie că sunt procesate etc.
 
Mai eficienți putem fi și cu ajutorul tehnologiilor. Avem și un program, împreună cu Guvernul prin care ne propunem să aducem tehnologiile mai aproape de fermieri. Agricultorii noștri amână partea cu tehnologia, avem încă puține gospodării tehnologizate.
 
În acest sens, avem planuri mari pentru UTM. La Agrotek Arena, am adus 14 companii cu tehnologii inovatoare. De asemenea, la Colegiul Tehnic avem 7 specialități legate de IT, inginerie, robotică.
 
Prin știință și tehnologie, noi putem aduce previzibilitatea în agricultură. Noi putem face agricultură performantă în R. Moldova, susține Doina Nistor.
 
Pentru mai multe detalii și informații interesante, vedeți materialul VIDEO.
loading ...