Invitatul acestei ediții a podcastului „Agricultura Modernă” este Ion Cornea, doctor în economie, director comercial Verum Agro Trading. Discutăm despre formarea și evoluția în carieră; succesul companiilor mari de trading de la noi; exportul produselor agricole – provocări și strategii și alte subiecte interesante.
Dintotdeauna am avut tendința să studiez să descopăr lucruri și domenii noi, nu mi-a fost frică să risc în luarea deciziilor și cred că asta m-a ajutat și mi-a asigurat și rezultatele frumoase în domeniul profesional.
În 2022, companiile de trading s-au pomenit în situația în care au fost nevoite să schimbe radical strategiile și metodele de activitate. Într-un asemenea moment, mulți au redus din tranzacții. Noi, la Verum Agro Trading am luat decizia să modernizăm anumite procese, să tranzacționăm o gamă mai largă de produse agricole, am fost atenți la feedback-ul fermierilor și s-a dovedit a fi cu succes. Astfel, în scurt timp, am ajuns cel mai mare exportator de floarea-soarelui din R. Moldova.
Succesul se datorează muncii în echipă și a specialiștilor dedicați și profesioniști, mediului precoce pentru dezvoltare atât a companiei cât și a fiecărui angajat în parte. Muncind împreună pentru același scop, reușesc să obțină rezultate frumoase, susține Ion Cornea.
Tradingul este despre strategii, analiză, gestionarea riscurilor și implică foarte multă muncă, inclusiv cu fermierii. Unul din scopurile noastre este să oferim fermierilor cele mai bune servicii și cele mai corecte prețuri pentru fermieri. Suntem receptivi la necesitățile lor și ținem cont de ele. Parteneriatele pe care le avem cu producătorii sunt de lungă durată și bazate pe încredere.
Deși suntem o țară mică, Moldova este bine dezvoltată la capitolul trading cu produse agricole. Concurența este una foarte mare și asta îi favorizează pe fermieri. Astfel, își pot alege un preț mai bun pentru produsele lor, susține specialistul.
Noi suntem încă la început în domeniul tradingului, nu ne putem compara cu acei care au zeci de ani de experiență, dar investim în dezvoltarea companiei și asta ne ajută să ținem ritmul cu cerințele pieței. Ultimii ani, am dotat propriul parc auto pentru camioane, am modernizat silozurile.
Problema prețurilor ce îi nemulțumește pe fermieri se menține și în acest an. Ne confruntăm în ultimii ani cu fluctuații mari la nivel mondial, în același timp, costurile de producție rămân mari și chiar dacă în 2024 recolta este una scăzută, nu se prognozează să avem prețuri mai mari, explică Ion Cornea.
Pentru mai multe detalii și informații interesante, vedeți materialul VIDEO.