SVETLANA GOGU: Avem certificatul ECO pentru struguri și vrem să-l obținem și pentru vin

17 sep 2024
Despre vinăria Gogu, fondatorul ei, Ilie Gogu, și numeroasele premii pe care le-a obținut pentru vinurile alese pe care le produce v-am mai povestit în materialele anterioare. De data aceasta, am discutat cu Svetlana Gogu, cea care este responsabilă de promovarea imaginii vinăriei și de ospitalitatea casei atunci când le trec pragul turiștii.

Citește și: VINUL DE LA CĂUȘENI, SAVURAT ȘI DE CANADIENI! De unde a pornit succesul vinificatorului Ilie Gogu
 
Svetlana povestește cu mândrie despre reușita acestui an: au obținut certificare ECO pentru strugurii pe care îi cultivă. Nu este ușor, dar nici imposibil, susține vinificatoarea.


 
Ne dezvoltăm via la fel de intens, ca și vinăria. E ceea ce ne face familia și businessul reușit. O prețuim și avem multă grijă de ea. Am reușit să obținem certificatul ECO pentru strugurii noștri. Acest fapt dă dovadă de cea mai mare prudență și atitudinea noastră responsabilă față de ceea ce facem. Anul acesta, sperăm să obținem certificarea și pentru vinuri.
 
Noi avem o suprafață de 10 hectare de podgorii. Și înainte de perioada de conversie, majoritatea lucrărilor erau efectuate manual: prășitul, legatul. Doar am fost atenți să utilizăm produsele fitosanitare permise în cultivarea ecologică și am îngrijit cu multă dragoste via ca întotdeauna.
 
Anul acesta, deși a fost secetă, suntem mulțumiți de producția pe care am obținut-o. Avem struguri de calitate foarte bună. Noi, fiind la o distanță mai mare de sursa de apă pentru irigare, învățăm via să-și ia singură apa din sol, modul ecologic de cultivare, la fel și-a pus amprenta pozitivă, susține Svetlana.


 
Vinăria Gogu produce 50 de mii de sticle anual. 70% din producția de vin o vând pe piața locată, iar 30% merge la export. Vinurile Gogu au ajuns în țări precum Germania, România, Portugalia, Franța, Marea Britanie, Olanda, Statele Unite, Canada, China, Japonia. Exportă în cantități mai mici, dar speră să mărească volumele pentru a face față solicitărilor, susține Svetlana.

Citește și: GOGU WINERY: Vin ecologic, energie verde la producere și livrare cu mașini electrice
 
Credem că vinul bun ar trebui să fie accesibil tuturor. De aceea creăm serii diverse de vinuri pentru orice buget. Pentru că cel mai important nu e prețul, ci plăcerea pe care o simțiți savurând vinul nostru.
 
Străinii iubesc toate vinurile noastre, dar noi ne străduim mai mult să punem accentul și să promovăm vinurile din soiuri autohtone. Pentru că toți cunosc vinul Cabernet, de exemplu, dar foarte puțini cunosc vinul din soiuri de struguri moldovenești. Astfel ne vom remarca pe piața internațională și vom avea un brand de țară ce ne va reprezenta, spune vinificatoarea.
 


Primesc la cramă și turiști. Ea, împreună cu soțul, se ocupă de tot: Svetlana gătește și servește bucatele, Ilie prezintă vinurile și organizează degustarea. Sunt bucuroși să aibă multe solicitări din partea vizitatorilor. Vara aceasta au avut mai multe cereri din partea turiștilor decât au putut primi.
 
Ne propune să mai construim o mică cramă chiar în vie. În prezent, avem vinăria în curtea casei. Avem un obicei să chemăm mai întâi toți oaspeții în vie, să savureze primul pahar chiar acolo. Apoi se poate și la umbră, la plăcinte și restul. Ne dorim să facem facilități mai bune pentru turiști, pentru a face față cererilor pe care le avem, povestește Svetlana.
 
Pentru viitor, au multe planuri și vise pentru care muncesc. Își doresc să descopere cât mai multe piețe noi, să cunoască lumea atât vinurile Gogu, cât și Republica Moldova.
 
 
loading ...