BLESTEMUL SECETEI! Experți: “Recolta mică va genera scăderea PIB-ului”. Vezi ce spun statisticile și care sunt produsele aflate la mare deficit

09 feb 2021

Antreprenorii au prezentat un verdict cam sumbru pentru recolta din 2020: au adunat cu 36 la sută mai puțină marfă comparativ cu anul 2019. Datele Biroului Naţional de Statistică vin să confirme că anume culturile cerealiare au fost cel mai afectate de secetă. În acest context, experţii afirmă că, din cauza condițiilor meteorologe, va scădea și Produsul Intern Brut (PIB).
 
Conform datelor BNS, anul trecut recolta de porumb a scăzut cu 63 la sută faţă de 2019. Și de pe lanurile de floarea-soarelui s-a cules cu 40 la sută mai puţină producţie. Comparativ cu 2019, anul trecut, recolta de grâu s-a redus în jumătate.
 
Lipsa de precipitații în perioada de vară a afectat şi recolta finală de fructe şi legume. În ambele cazuri, aceasta s-a redus cu aproape 22 la sută, iar de pe plantațiile de viță de vie s-au cules cu aproape 30 la sută mai puţini struguri.
 
Potrivit specialiştilor de la Expert-Grup, în ultimii douăzeci de ani, ţara noastră s-a confruntat de cinci ori cu secetă severă, iar anul trecut recolta a fost afectată cel mai grav. În 2003, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, producţia agricolă a scăzut cu 14 la sută. Iar peste patru ani, în 2007, seceta a redus recolta cu 23 la sută. Alți doi ani secetoși, 2012 și 2015, au cauzat o descreștere a producției agricole de 22% și, respectiv, de 13%. Datele statistice arată că, în 2020, producţia agricolă a scăzut cu aproximativ 25 la sută.
 

Sursa: canal2.md
loading ...