BURSA CEREALELOR. MAIA: Pe piața națională, se înregistrează scăderea prețurilor

28 sep 2023
 
Cotațiile grâului Matif au urcat ieri, sprijinite nu doar de victoria UE la licitația GASC, ci și de o scădere a euro față de dolar, făcând exporturile din zona euro mult mai competitive. În același timp, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din țara noastră anunță prețuri mai mici la cereale în R. Moldova.
 
Valorile de tranzacționare ale porumbului la Bursa din Paris au fost propulsate de noile idei de înlocuire a culturii cu soia, în Brazilia, pe o suprafață de 45,3 milioane ha, conform Conab.
 
Prețurile rapiței Euronext au găsit susținere, deoarece prețurile țițeiului au crescut cu 3% în urma unei reduceri mai mari decât se aștepta a stocurilor americane.
 


Guvernul din Polonia evaluează în prezent propunerea Ucrainei privind mecanismul de eliberare a licențelor exportatorilor ucraineni de produse agricole. Polonia și-a exprimat, de asemenea, dorința ca Ucraina să retragă o plângere privind restricțiile la exporturile de produse agricole către vecinii UE. O întâlnire ulterioară pentru a discuta rezultatele studiului a fost programată pentru săptămâna viitoare. Mai mult, o întâlnire tripartită între miniștrii agriculturii din Ucraina, Polonia și Lituania va avea loc în curând pentru a discuta despre transferul controlului veterinar către țara exportatoare, pentru a îmbunătăți tranzitul prin Polonia. Solskyy a propus un mecanism similar pentru tranzitul agricol pe teritoriul polonez către Germania.
 
Lipsa persistentă a precipitațiilor din Ucraina ajută la ritmul alert al sezonului de recoltare, îmbunătățind calitatea porumbului, potrivit experților de la cooperativa agricolă „PUSK”. Din cauza condițiilor uscate, conținutul de umiditate din boabele de porumb se situează în jur de 17-20%, față de 30-35% de anul trecut, reducând costurile de uscare.
 
Cu toate acestea, obstacolele la export persistă din cauza atacurilor recente din port. În ciuda acestui fapt, cererea Chinei de cereale ucrainene rămâne robustă, aparent stabilită pentru livrare în octombrie-decembrie la aproximativ 250 USD/t. Deși provocările logistice pun presiune pe prețurile porumbului în scădere cu 3-5 USD/t, săptămâna viitoare, am putea vedea prețurile porumbului în porturile fluviale CPT și la granița DAP la 140-150 USD și, respectiv, 145-155 USD per tonă.
 
Creșterea exporturilor de alimente pe mare la 30% din nivelurile de dinaintea invaziei ar putea îmbunătăți semnificativ performanța exporturilor agricole ale Ucrainei, după cum afirmă Denys Marchuk, vicepreședintele Consiliului Agrar ucrainean. În ciuda faptului că doar două nave cu un volum total de 20.000 de tone au plecat până acum prin coridorul maritim umanitar, Marchuk este optimist cu privire la potențialul său.
 
Pericolul rămâne, în special în porturi, dar debitul este de așteptat să crească. Navele sunt aliniate pentru a transporta aproximativ 120.000 de tone de produse alimentare. În ciuda atacurilor rusești, porturile fluviale ucrainene exportă eficient bunuri agricole - aproximativ 3 milioane de tone în septembrie - urmărind un export lunar stabil de 4,5 milioane de tone.
 
Sursa: Agriportal 
loading ...