BURSA CEREALELOR. Cotațiile rămân în scădere, vedeți prețurile AICI

11 sep 2023
Grâul, porumbul și rapița înregistrează, în continuare, scăderi de preț. Ieftinirile sunt specifice pentru toate bursele mari. O ușoară scumpire s-a observat la soia. Care sunt cotațiile la zi, vedeți în acest material.
 
Cât costă grâul, porumbul și rapița?
Cotațiile grâului au scăzut vineri pe fondul factorilor de presiune dată de aprovizionarea amplă din Rusia și un început mai bun de sezon pentru exporturile de grâu ale Ucrainei.
 
Prețurile porumbului Euronext au fost și ele menținute în scădere, influențate și de aprovizionarea amplă din Brazilia și de începutul recoltei în Statele Unite ale Americii.


Valorile rapiței la Paris au continuat să coboare. Scăderea indicelui mondial al prețurilor la uleiuri vegetale (125,8 puncte în august) cu 3,1% față de iulie, s-a oglindit și în prețurile globale mai reduse la uleiurile de palmier, floarea soarelui, soia și rapiță.
 
Cotațiile grâului CBOT au rămas sub presiune pe fondul cererii de export din Statele Unite, raportate vineri de USDA. Producția de grâu din Argentina este prognozată să crească de la 12,2 milioane tone în campania anterioară, la 16,5 milioane tone în 2023/24, după cum a anunțat Bursa de cereale din Buenos Aires (Bage).
 
Valorile de tranzacționare ale porumbului la Bursa de la Chicago s-au redus vineri, însă piața nu a avut o direcție clară. Această poziționare era absolut firesc să înceapă înainte de actualizarea lunară a raportului privind cererea și oferta de săptămâna aceasta, de la USDA.
 
Prețurile pentru soia CME au încheiat săptămâna ușor mai sus, susținute de vânzări mai mari decât cele estimate și de tendințele ascendente ale șrotului de soia.


Recolte 2023 în Ucraina
În Ucraina, fermierii au continuat recoltarea, rapița fiind aproape de finalizare și au început prima recoltare a porumbului. Rapița a fost recoltată de pe 98% din suprafața planificată, în timp ce aproape 4 milioane de tone de rapiță au fost treierate cu un randament mediu de 2,87 tone/ha. Recoltarea la porumb a început la Dnepropetrovsk, cu un randament mediu de 3 tone/ha, ceea ce este cu peste 36% mai puțin decât anul trecut. Recoltarea florii-soarelui a fost finalizată pe 107.400 hectare, în timp ce fermierii au reușit să adune 199.300 tone, adică aproape jumătate din cantitatea de anul trecut. Randamentul mediu de floarea-soarelui, înregistrat la 7 septembrie a fost de 1,86 tone la hectar, ceea ce este cu 0,7 t/ha mai puțin decât cu o săptămână mai devreme, dar totuși mai mult decât anul trecut cu 19%.
 
Rusia a ridicat taxele de export pentru cereale
Guvernul rus a majorat taxele la exportul de cereale pentru săptămâna 13-19 septembrie, chiar dacă nivelul mediu al indicelui s-a modificat marginal. Taxa la exportul de grâu a crescut cu 486,10 RUB/tonă, la 4.493,70 RUB/tonă (45,76 USD/tonă), pe baza cursului de schimb al Băncii Centrale. Totodată, taxa la exportul de porumb a crescut cu 510,30 RUB/tonă la 2.465,20 RUB/tonă (25,10 $/tonă), în timp ce taxa pe exportul de orz a crescut cu 356,90 RUB/tonă până la 931,70 RUB/tonă (9,48 $/tonă). Indicele mediu pe șapte zile a indicat modificări minime de la săptămână la săptămână pentru toate aceste cereale.

Sursa: Agriportal 
loading ...