De la începutul anului curent de comercializare (iulie 2022 - iunie 2023), Ucraina a exportat 9 milioane de tone de grâu, ceea ce reprezintă cu 45% mai puțin decât același indicator al exporturilor agricole de anul trecut, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agenția de presă Unian.
Potrivit serviciului de presă al Clubului de Afaceri Agrare din Ucraina (UCAB), principalele motive pentru o reducere atât de semnificativă a exportului acestei culturi au fost: o scădere a producției de grâu din cauza ocupării parțiale a teritoriilor Ucrainei și o scădere a randamentelor.
Citește și: POLONIA SOLICITĂ REINTRODUCEREA TAXELOR VAMALE PENTRU PORUMBUL DIN UCRAINA
În vara lui 2022, a fost recoltat cu 20,2 milioane de tone, adică cu 37% mai puțin decât anul precedent; logistică complicată de export din cauza blocării parțiale a porturilor maritime ucrainene de către trupele rusești, a exploatării incomplete a „culoarului de cereale” și a capacității încă reduse a rutelor alternative.
De asemenea, din cauza schimbării logisticii, s-a schimbat semnificativ și geografia exporturilor de grâu. Dacă înainte de începerea războiului principalele țări exportatoare erau Indonezia, Egiptul și Turcia, atunci în anul de comercializare curent sunt România, Spania și Turcia.
Ucraina are încă potențialul de export de grâu, sunt reportări din ultimul an de comercializare. Sunt suficiente rezerve pentru consumul intern, care este de aproximativ 7 milioane de tone. Cu toate acestea, prețul este încă mic pe piața ucraineană, care foarte mult complică activitățile ulterioare ale fermierilor ucraineni, au subliniat experții.
Citește și: UNDE AJUNG CEREALELE DIN UCRAINA. Cine sunt cei mai mari cumpărători
Ce este anul de comercializare
Un an de comercializare este o perioadă care începe cu luna în care un anumit tip de produs al culturii corespunzătoare începe să fie furnizat și se încheie cu ultima zi a lunii precedente celei în care începe același tip de produs al culturii următoare a fi vandut.
Export în timpul războiului
Din 24 februarie 2022, până pe 15 ianuarie 2023, 41,3 milioane de tone de produse agricole au fost expediate din Ucraina. În special, aproape 9 milioane de tone de grâu, porumb - 16,7 milioane de tone. Poziția a treia în ceea ce privește aprovizionarea este ocupată de uleiul de floarea soarelui cu un indicator de 3,4 milioane de tone.
Citește și: ÎN UCRAINA, SCAD SUPRAFEȚELE CULTIVATE CU CEREALE, DAR CRESC CELE CU SEMINȚE OLEAGINOASE
Exporturile maritime de produse agricole din Ucraina au fost blocate din cauza invaziei la scară largă lansată de Rusia în februarie 2022. Cu toate acestea, în iulie, Ucraina și Rusia, prin medierea Turciei, au semnat acorduri separate cu ONU, privind reluarea exporturilor de produse agricole ucrainene la Marea Neagră.
Pe 26 noiembrie 2022 a început implementarea noii inițiative internaționale „Cereale din Ucraina” , în cadrul căreia alimentele ucrainene vor fi exportate în țările africane și asiatice. Ucraina intenționează să trimită cel puțin 60 de nave din porturi în țările care sunt cele mai afectate de criza alimentară și au nevoie de asistență urgentă.
În ianuarie 2023, sabotajul rusesc a dus la o reducere semnificativă a exporturilor de cereale din Ucraina .