UNDE AJUNG CEREALELE DIN UCRAINA. Cine sunt cei mai mari cumpărători

04 jan 2023
Coridorul cerealelor din Ucraina funcționează. Cu toate acestea, majoritatea exporturilor nu se îndreaptă către Africa sau către țările sărace din Asia. Printre primii cinci importatori se numără trei țări europene, precum și China și Turcia, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

În cele aproximativ 150 de zile de la deschiderea „coridorului de cereale ”, peste 600 de nave au părăsit Ucraina, transmite Ministerul Economiei ucrainean. Până la 3 ianuarie 2023, un total de 16,43 milioane de tone de produse agricole au fost exportate din Ucraina prin așa-numitul „coridorul cerealelor”.

Cât grâu și porumb a exportat Ucraina

De departe, cel mai important produs de export a fost porumbul ca hrană pentru animale. Volumul exporturilor aici a fost de aproximativ 7,7 milioane de tone sau aproximativ 45% din volumul total de export. Grâul alimentar, a reprezentat 4,76 milioane de tone sau 23 la sută din totalul exporturilor. Ponderea făinii de floarea-soarelui a fost de 6%, iar a uleiului de floarea soarelui tot 6% și astfel 986.000 de tone fiecare. Se exportă și rapiță.

Cine cumpără grâul ucrainesc

Clasamentul celor mai importante țări - clienți și destinații de export este poate oarecum surprinzător: TOP 5 cele mai importante țări reprezintă 60% din volumul total de export. Numai TOP 3 absorb aproape 46% din toate exporturile. Acești cumpărători includ Spania, China și Turcia.

Italia și Țările de Jos urmează la o oarecare distanță. Apoi Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume. Urmează apoi Israelul, Tunisia și Libia, un număr de țări care au importat între aproape 500.000 de tone și 350.000 de tone de cereale - în principal grâu - prin coridorul cerealelor.

Aceste țări se numără și printre importatorii tradiționali de cereale din țările Mării Negre. Germania a cumpărat, de asemenea, 300.000 de tone de porumb și rapiță pe navă, ca parte a acordului de cereale.

Relativ puține cereale merg în Africa

Cu toate acestea , livrările către țările africane de la sud de zona Sahel sau către țările asiatice cu venituri mici sunt limitate. Prima dintre aceste țări este Bangladesh, care importă un total de 380.000 de tone de cereale.
Urmează Etiopia, care suferă de secetă, și importă 167.000 de tone de grâu. 152.000 de tone de cereale au mers în Yemen, care a fost afectat de război și foamete, ca parte a coridorului de cereale, 149.000 de tone au fost expediate în Kenya, iar Sudanul a primit un total de 65.000 de tone. Aproximativ 90.000 de tone de cereale au fost vândute și în Afganistan și 61.000 de tone în Pakistan.

Aceasta înseamnă că toate țările mai sărace (exclusiv Bangladesh) reprezintă fiecare în mod semnificativ mai puțin de 1% din volumul total de export și împreună aceste țări au primit probabil mai puțin de 15% din volumul exporturilor.

Alte destinații pentru exporturile ucrainene, care nu se numără printre țările sărace, sunt Iranul cu importuri de 126.000 de tone de porumb și India cu achiziționarea a 350.000 de tone de ulei de floarea soarelui. Odată cu achiziționarea a 340.000 de bucăți de grâu până acum, Indonezia este, de asemenea, unul dintre importatorii nu atât de mici.

Pe lângă țările menționate mai sus, Franța (ulei de rapiță și floarea soarelui), Grecia (răpiță și cereale), Bulgaria (ulei și făină de floarea-soarelui), Portugalia (cereale) și România (ulei de floarea soarelui) au mai cumpărat din Ucraina. Din țările dezvoltate din Asia, Coreea de Sud vine cu achiziționarea a aproape 250.000 de tone de porumb și 65.000 de tone de grâu.
 
loading ...