EXPORTUL DE GRÂU: Grupul Rusagro-Prim din Edineț, lider. Care sunt destinațiile, spre care au plecat cerealele moldovenești

12 apr 2021

În pofida recoltei proaste de cereale din anul 2020, ca urmare a secetei, exportul de grâu alimentar a continuat şi în primul trimestru al acestui an, dar în volume ceva mai mici decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Principalul exportator a fost grupul Rusagro-Prim din Cupcini, raionul Edineţ.


Exporturile de grâu alimentar a fost, în ultima perioadă, un subiect de scandal, în care au fost atrase de la Președinție, la Guvern și alte instituții ale statului, notează Mold-street.com. Dacă anul trecut restricțiile la export au fost mai mult neoficiale, de la finele lunii martie 2021, Guvernul a impus restricţii oficiale. Este adevărat că doar la exportul de grâu alimentar din rezervele statului și pentru o perioadă de două săptămâni, care expiră pe 12 aprilie 2021.
 
Exporturile au scăzut cu 30%
 
Datele vamale analizate de Mold-Street.com privind exportul unor categorii de cereale arată că, atât livrările în străinătate a grâului, dar şi ale altor cereale sau oleaginoase, a continuat şi în perioada de pandemie, deși în volume mai mici. Astfel, în primele trei luni ale acestui an, din R. Moldova (inclusiv regiunea transnistreană) au fost exportate circa 89.000 de tone de grâu alimentar, cu circa 30% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cea mai mare cantitate revine lunii ianuarie - 34.400 tone. În februarie, exporturile au constituit 32.750 tone, iar în martie au scăzut până la 21.820 de tone.
Preţul mediu de export a fost de circa 4.500 lei (fără TVA) pentru o tonă, iar dacă scoatem cele 240 de tone de grâu organic exportate de compania Prograin, care are un cost de câteva ori mai mare, apoi preţul mediu scade la aproximativ 4.450 de lei pentru o tonă.
 
Peste 70% din exporturi au revenit pe seama a cinci companii
 
Cel mai mare exportator de grâu alimentar în această perioadă a fost compania Rusagro-Prim SRL din Cupcini, raionul Edineţ, deţinută de omul de afaceri Savvelii Russu. Ea livrat peste hotare mai mult de 15.500 de tone de grâu alimentar, sau circa 17,6% din toată cantitatea. Rusagro-Prim este urmată de Agro Nova Prim SRL din Chişinău (controlată de Petru Bichir), cu o cotă de 16%, şi Rostan Plus SRL din regiunea transnistreană, cu o cotă de 15,1%.

Pe locul patru se află o altă companie din Cupcini, Edineţ: Biz-Agro SRL, deţinută de Eduard Hangan, cu 11,6% din exporturile de grâu, iar pe cinci - Demir-Agro SRL din Comrat, Găgăuzia, cu o cotă de circa 11%. Ultima este controlată de Serghei Vlah, rudă cu Irina Vlah, başcanul Găgăuziei.
 
Printre cei mai importanţi exportatori de grâu alimentar se mai numără Cooperativa de întreprinzător Agrostoc din Străşeni (o cotă de 8,1%), ML Eximtrans SRL din Căuşeni (6,1%), deţinută de Valentina Schibinschi (70%) şi Valeria Horoşilova (30%), şi Crist Valg SRL din Logăneşti, Hînceşti (5% din total), deţinută de democratul Vasile Gajiu - 97,19% şi Lidia Gajiu - 2,81%.
 
Unde a plecat grâul moldovenesc
 
Curios este că grupul TransOil, controlat de omul de afaceri Vaja Jhashi, care este considerat cel mai mare exportator de cereale și oleaginoase din Republica Moldova, nu a exportat niciun kilogram de grâu în această perioadă.
 
Principala destinaţie a exporturilor de grâu alimentar a fost Grecia cu o cotă de 28,3%, urmată de Liban cu 25,1% şi Elveţia cu 24,9%.
 
Top 5 ţări unde a fost exportat grâul

• Grecia – 28,3% sau 24.955 tone,
• Liban – 25,1% sau 22.136 tone
• Elveția – 24,9% sau 21.972 tone,
• Turcia – 5,7% sau 5.013 tone,
• Cipru – 4,9% sau 4.330 tone.

 
Menționăm că exportul de grâu din Republica Moldova continuă și în prezent, interdicția fiind doar la cel din rezervele statului.
 


Sursa: mold-street.com
 
 
Top știri

HIBRIDUL BUCKFAST - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

DE CE SE ÎNROȘESC FRUNZELE PORUMBULUI ȘI ÎNCETINEȘTE CREȘTEREA ACESTUIA? Simptome, evoluție, soluții

26 mai 2022

PREȚUL CEREALELOR, ÎN CONTINUĂ CREȘTERE. Cât costă grâul, orzul și porumbul pe piața europeană?

26 mai 2022

FERMIER: „Nu cred că mai scoatem nimic din producția de grâu”. Seceta și bolile amenință recolta de grâu a României

25 mai 2022

TĂCIUNELE ZBURĂTOR ȘI MĂLURA COMUNĂ LA CEREALELE PĂIOASE. Prevenire și combatere

25 mai 2022

REGULA EUROPEANĂ CARE PREVEDE ROTAŢIA CULTURILOR AGRICOLE AR PUTEA FI MODIFICATĂ. Germania cere extinderea suprafețelor cu grâu

24 mai 2022

EXPORTUL DE GRÂU: Grupul Rusagro-Prim din Edineț, lider. Care sunt destinațiile, spre care au plecat cerealele moldovenești

EXPORTUL DE GRÂU: Grupul Rusagro-Prim din Edineț, lider

Care sunt destinațiile, spre care au plecat cerealele moldovenești

EXPORTUL DE GRÂU: Grupul Rusagro-Prim din Edineț, lider. Care sunt destinațiile, spre care au plecat cerealele moldovenești

loading ...