EXPORTUL LA PORUMB POATE FI RELUAT, PENTRU ANUMITE CANTITĂȚI

02 mar 2022

Asociația Exportatorilor de Cereale „Agrocereale” cere Guvernului să deblocheze exportul de porumb. După decizia Comisiei Situații Excepționale de a interzice exportul porumbului, mai mulți fermieri sunt în pierdere, a menționat pentru IPN Igor Grigoriev, președintele Asociației.

„10% din roada de porumb încă se află în câmp, iar acest porumb poate încolți. Problema cea mai mare e că porumbul care a fost recoltat în toamna anului trecut, dar și în ianuarie și februarie anul curent, are umiditatea înaltă. În momentul în care s-au stopat exporturile, s-au stopat și achizițiile pe intern și au de suferit fermierii. O bună parte dintre ei au ținut porumbul pentru vânzare, ca să acumuleze resurse necesare pentru lucrările de primăvară în câmp, iar alții au credite pe care trebuie să le ramburseze”, a detaliat Igor Grigoriev.

Deși exportatorii și fermierii înțeleg că Guvernul ia astfel de măsuri pentru a asigura securitatea alimentară a țării, decizia nu i-a în calcul aspecte importante.
 
 „Porumbul ăsta astăzi are o umiditate de peste 18%, cineva s-a gândit cum el va fi păstrat? Ca să se păstreze bine, el trebuie uscat, ca umiditatea să scadă la 13-14%. Și trebuie asigurate condiții de păstrare, în depozite, pentru cel puțin 3-5 luni. Noi nu avem așa capacități”, subliniază președintele Asociației „Agrocereale”.
 
Președintele Asociației a amintit că în anul 2021 a fost înregistrată o roadă-record de porumb, de 3,5 milioane de tone. Chiar dacă vor fi reluate exporturile, securitatea alimentară a Republicii Moldova nu va avea de suferit.

Solicitat de IPN, Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a spus că decizia de a stopa exportul de grâu și porumb vine în contextul războiului din Ucraina.

„Presiunea avea să fie prea mare pentru Republica Moldova, o cantitate mare de cereale putea să iasă din țară. Pentru a evita acest lucru, am decis să stopăm temporar exportul de porumb, grâu. Facem calculele, avem astăzi o ședință cu reprezentanți ai Asociației Agrocereale. Probabil, exportul la porumb va fi reluat, pentru anumite cantități. Deși în 2021 în Republica Moldova a fost înregistrată o roadă-record de porumb, avem în continuare un an secetos, iar recolta de porumb în anul 2022, cu siguranță, va fi una cu mult mai mică decât în 2021. Agenții economici pun accentul pe acumulări de bani, noi punem accentul și pe securitatea alimentară a țării”, a menționat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

sursa:IPN.md

 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

SEZON NOU, PROBLEME VECHI. MII DE ALBINE GĂSITE MOARTE LA O STUPINĂ. Motivul: Tratamente chimice în livezi

19 apr 2022
Din aceeași categorie

SECETA A AFECTAT NEGATIV CULTURILE DE GRÂU. Fermierii spun că vor recolta cantități mici în acest an

17 mai 2022

ESCROCHERIE CU CEREALE ÎN VALOARE DE PESTE 4 MILIOANE DE LEI

17 mai 2022

GRÂUL ATINGE PREȚURI RECORD. India a interzis exportul de cereale

16 mai 2022

FERMIERII DIN UTA GĂGĂUZIA ESTIMEAZĂ CĂ VOR AVEA MAI PUȚIN GRÂU, ORZ ȘI RAPIȚĂ ÎN ACEST AN

12 mai 2022

BURSA DE CEREALE INDICĂ MAJORĂRI LA PREȚUL GRÂULUI: RECOLTA SE USUCĂ ÎN FRANȚA ȘI GERMANIA

11 mai 2022

EXPORTUL LA PORUMB POATE FI RELUAT, PENTRU ANUMITE CANTITĂȚI

EXPORTUL LA PORUMB POATE FI RELUAT, PENTRU ANUMITE CANTITĂȚI

EXPORTUL LA PORUMB POATE FI RELUAT, PENTRU ANUMITE CANTITĂȚI

loading ...