Un prim moment periculos pentru cultura rapiței este perioada de la germinat la răsărit. În lipsa apei suficiente, se poate produce „mințirea semințelor”, fenomen în urma căruia, întreaga solă afectată, trebuie resemănată. Semințele pot să aibă suficientă apă pentru germinat, însă aceasta poate fi insuficientă pentru ca embrionul să rămână în viață, sau pentru ca cele două cotiledoane, să iasă la suprafața solului, pentru a declanșa răsărirea, scrie Agromentor.
Un al doilea moment periculos îl avem din perioada răsăritului și până la apariția celor două frunzulițe adevărate. În acest moment, în cazuri de atac puternic al puricilor, în 24 de ore putem pierde o întreagă solă de rapiță. Cu cât atacul puricilor este mai puternic, cu atât riscul de a pierde întreaga cultură este mai ridicat.
Tratamentul cu insecticid al semințelor, nu ne protejează de atacuri masive de purici, din păcate. Nici atunci când se utiliza imidaclopridul în tratamentul semințelor, în cazuri de atac puternic de purici, se impunea un tratament și în vegetație cu insecticid.
După semănat, solele trebuie monitorizate zilnic. Pericolul este foarte mare, mai ales acolo unde solele sunt mărginite de liziere, canale sau de alte sole cu samulastră de rapiță.
În caz de atac puternic, nu trebuie așteptat ca rândurile de rapiță să fie perfect vizibile, pentru a interveni cu insecticid. Dăunătorul poate distruge cotiledoanele foarte rapid, înainte ca acestea să fie bine vizibile. Dacă așteptăm prea mult, s-ar putea să nu mai avem pentru ce interveni cu insecticid.
Dăunătorul este foarte activ în timpul zilei. Prin urmare, aplicarea insecticidului se recomandă să o efectuați în timpul zilei, nu dis de dimineață sau spre seară.
Rapița este atacată de mai multe specii de purici. AICI găsiți informații despre aceste specii.