PIAȚA GRÂULUI: Care sunt prognozele, cum evoluează prețurile?

13 oct 2023
În ultimul său raport, USDA reduce estimările pentru consumul, comerțul și stocurile de grâu, pentru sezonul 2023/24. Producția globală a fost redusă cu aproape 4 milioane tone, la 783,43 milioane tone: Australia - 24,5 milioane tone, Kazahstan - 13 milioane tone, Statele Unite - 49,31 milioane tone. Producțiile Rusiei și a Ucrainei sunt lăsate neschimbate, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agriportal
 
Consumul global s-a redus cu 3 milioane tone, la 792,9 milioane tone, în principal din cauza utilizării mai reduse a grâului în furaje pentru Rusia și Kazahstan. Comerțul mondial a scăzut cu 1,1 milioane tone, la 206,3 milioane tone, din cauza reducerii exporturilor din Australia (17,5 milioane tone), Brazilia și Kazahstan, compensată doar parțial de exporturile rusești mai mari (50 milioane tone). Stocurile globale sunt reduse cu 0,5 milioane tone, la 258,1 milioane tone, cel mai mic nivel din sezonul 2015/16.
 
Producția de grâu în UE
Consultanța Strategie Grains și-a ridicat estimarea producției de grâu moale din UE pentru 2023, la 125,6 milioane tone (de la 125 milioane estimate luna trecută). Iar recolta este acum mai mare decât media pe cinci ani, ceea ce a determinat consultanța să anticipeze stocuri „confortabile” în UE la sfârșitul actualului sezon 2023/24.
 
Se așteaptă importuri mai mari din Ucraina
Totuși, perspectiva stocurilor ar depinde în mod semnificativ de tendințele exporturilor de grâu din UE, afectate de concurența din Rusia. Aprovizionarea cu grâu din UE ar putea fi, de asemenea, susținută de importuri mai mari din Ucraina în acest sezon, în funcție de funcționarea rutelor comerciale din țara afectată de război.
 
Potrivit consultanței SovEcon, exporturile rusești de grâu în luna octombrie ar putea varia între 3,9 - 4,4 milioane tone, în scădere față de 4,5 milioane tone cu un an mai devreme, și acest lucru va însemna că, pentru prima dată în acest sezon, exporturile vor scădea sub cifrele din anul anterior. Vânzările de grâu rusesc ar putea scădea pe fondul scăderii competitivității sale, în fața grâului din UE și SUA. În ciuda posibilelor reduceri de vânzări în octombrie, exporturile pentru sezonul 2023/24 sunt încă estimate la un record, de 48,6 milioane tone (46,9 milioane tone anul trecut).
 
Recolta de grâu din Argentina pentru sezonul 2023/24 este estimată la 14,3 milioane tone de Bursa de cereale Rosario, în scădere față de cele 15 milioane tone estimate anterior. Pe de altă parte, prognoza pentru recolta de grâu din Argentina a fost redusă de Bursa de cereale din Buenos Aires cu aproximativ 2%, la 16,2 milioane tone (estimarea anterioară a recoltei a fost de 16,5 milioane tone), dar bursa a precizat că prognoza este supusă evoluției condițiilor meteo și impactului înghețurilor recente.
 
Evoluție prețuri
Prețurile grâului la bursele CBOT și Matif au scăzut în această săptămână, în fața datelor care arată că grâul de iarnă este semănat în SUA în proporție de 57% până pe 8 octombrie (în creștere față de 40% în săptămâna anterioară și în conformitate cu media pe cinci ani); a competitivității grâului rusesc; a afluxului de cereale ucrainene, care continuă să ajungă pe piață, dar cu o apreciere ușoară după publicarea raportului USDA.
 
 
Grâul bulgar, mai ieftin ca cel din Rusia
În această săptămână, GASC din Egipt a achiziționat grâu rusesc în tranzacție privată dar a emis și o licitație internațională (pentru care a primit 32 de oferte), în care a cumpărat 470.000 tone de grâu din Rusia, România și Bulgaria. Licitația Egiptului a scos în evidență faptul că grâul bulgar este chiar mai ieftin decât cel din Rusia (oferit la 257 USD/t FOB). Marea Neagră își păstrează competitivitatea iar o veste bună pentru grâul din UE este aceea că grâul francez a fost oferit cu doar 2 dolari mai mult decât grâul rusesc (260 USD/t FOB).
 
Pe piața contractelor futures, există o tendință de scădere pe termen mediu și lung. Acest lucru semnalează un pesimism în creștere în rândul investitorilor și indică un declin în continuare pentru grâu. Contractul futures CBOT din decembrie se apropie însă de pragul de rezistență de 600 ¢/b, ceea ce poate fi un semnal pozitiv pentru piață.
 
Perspective
Cifra stocurilor finale de grâu pentru sezonul 2023/24 este estimată de USDA la 258,1 milioane tone, cel mai mic nivel din sezonul 2015/16. Cu semnele de întrebare care încă stau asupra cererii indiene și potențiala înăsprire a condițiilor de producție în Argentina, Australia și Canada, situația pe piața grâului nu pare una ușoară. Iar exporturile UE de grâu sunt în urmă față de sezonul trecut, și piața așteaptă ca comercianții din Maroc și China să facă mai multe achiziții de grâu francez.
 
Pe de altă parte, îndoielile cu privire la capacitatea Ucrainei de a intensifica exporturile maritime au subliniat așteptările conform cărora piața grâului a ajuns la pragul de jos, după un minim de trei ani atins săptămâna trecută, ce reflectase oferta amplă pe termen scurt din regiunea Mării Negre. Mai mult, ministrul agriculturii din Ucraina a spus că țara sa probabil că va semăna mai puțin grâu de iarnă, decât se aștepta inițial, pentru recolta din 2024, din cauza secetei. Prin urmare, perspectiva unei oferte de grâu mai reduse din Ucraina, precum și seceta din Argentina și Australia, va continua probabil să sprijine prețurile.
loading ...