POLONIA INTERZICE IMPORTUL DE CEREALE DIN UCRAINA, CHIAR DACĂ UE NU VA IMPUNE RESTRICȚII

02 aug 2023
Polonia a decis sa continue interzicerea importului de cereale din Ucraina și după data de 15 septembrie, indiferent dacă va primi sau nu aprobarea Bruxelles-ului, transmite AGROMEDIA, cu referire la Știri Agricole.

Membrii estici ai UE, Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria, cu aprobarea Bruxelles-ului, și-au închis piețele pentru grâul, porumbul, rapița și floarea-soarelui din Ucraina până la 15 septembrie, în încercarea de a-și proteja propriile sectoare agricole.
 
Reuniți la 19 iulie la Varșovia în prezența premierului Poloniei, Mateusz Morawiecki, miniștrii agriculturii din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia au anunțat că vor solicita Comisiei Europene prelungirea măsurilor preventive pentru o listă mai largă de produse provenite din Ucraina, cel puțin până la finalul acestui an.
 
Măsurile au fost în vigoare, inițial până la 5 iunie 2023 însă Comisia Europeană a prelungit restricțiile până pe data de 15 septembrie.
 
În cazul în care interdicția susținută de UE nu va fi prelungită, Polonia o va continua în mod independent, a declarat Kaczynski, citat de agenția de presa poloneză PAP.
 
El a spus că se așteaptă că și alte țări să acționeze în mod similar. Polonia nu-și poate sacrifica agricultura, iar prietenii noștri ucraineni ar trebui sa fie conștienți de acest lucru, a afirmat Kaczynski.
 
Polonia îi ajută pe ucraineni din punct de vedere politic și militar, a subliniat el. Vrem ca ei să căștige acest război, a adăugat Kaczynski, care conduce partidul conservator Lege și Justiție (PiS), aflat la putere.
 
Tranzitul produselor agricole ucrainene către tari terțe nu este afectat de interdicția de import.

Sursa foto: Capital.ro
 
loading ...