PORUMB ZAHARAT – TEHNOLOGIA DE CULTURĂ, ALEGEREA HIBRIZILOR

04 mai 2023
Porumbul zaharat are origine comună cu porumbul obișnuit, provenind din America de Sud (Peru, Bolivia, Mexic), extinzându-se mai apoi către Europa. Porumbul de fiert (zaharat) se cultivă pentru boabele, foarte dulci, recoltate în faza de lapte.

Planta prezintă aceleași caracteristici ca planta de porumb obișnuită, cu tulpinile având înălțimi variabile (între 1,5 și 2,4 metri). Hibrizii timpurii au înălțimi pe plantă mai scăzute, iar hibrizii tardivi au înălțimi mari. Există mai multe tipuri de porumb zaharat, dintre care cele mai populare sunt porumbul dulce (SU1) și porumbul super-dulce (SH2).

Condiții de mediu necesare creșterii plantelor de Porumb Zaharat

  • Temperatura de germinație:
  • 8 – 10 grade (temperatura minimă);
  • 20-22 grade (temperatura optimă);
  • 32 grade (temperatura maximă).
ATENȚIE! Temperaturile mici, după răsărirea plantelor, duc la distrugerea acestora. O temperatură de -4 grade după răsărire, chiar și numai pentru 2-3 ore, duce la moartea plăntuțelor. Din această cauză, nu se recomandă semănările facute foarte devreme, direct în câmp.



În ceea ce ține de temperatura de vegetație, în perioada de creștere activă avem o temperatură optimă de 24-30 de grade C, iar după apariția paniculului, o temperatura optimă de 23-24 grade C.

Umiditate: Porumbul zaharat are cerințe mari față de umiditate. Faza critică pentru apă este în intervalul dintre apariția paniculului și până după umplerea bobului, adică aproximativ 30-50 de zile, în funcție de hibridul cultivat. Lipsa apei în această perioadă poate duce la o scădere drastică a producției (până la aproximativ 50%). Se recomandă irigarea în perioada apariției paniculului (floarea mascul, cea din vârful plantei de porumb) și repetarea irigării la 8 - 10 zile după.

Citește și: CÂND SE ERBICIDEAZĂ PORUMBUL?
 
Pentru a produce 1 tonă producție biologică, plantele de porumb zaharat extrag din sol:
       1-1,2 kg N; 0,4 kg P2O5; 0,9-1,9 kg K2O și 0,3-0,4 kg CaO.

Alegerea hibrizilor de porumb zaharat

În problema alegerii hibridului, cultivatorul va ține cont și de piața unde se va face vânzarea. Succesul constă în îmbinarea cât mai bună a timpurietății și calității pe știulet.

Unii hibrizi oferă producții rapide, dar știuleții pot fi mici față de preferințele fermierilor. Hibrizii tardivi oferă știuleți mari, dar la momentul vânzării acestora, prețul pieței este posibil să nu mai fie așa atractivi pentru fermieri.
Pentru obținerea unei timpurietăți mai bune, o parte din cultivatori, produc răsad de porumb zaharat, pe care îl transplantează primăvara devreme în câmp, învelit cu folie microporoasă anti-îngheț tip Agril sau Novagril sau plantat la tunele cu folie de polietilenă.



În ultima vreme, observăm la cultivatorii de porumb zaharat tendința de eșalonare la recoltare, prin semănarea varităților cu maturități diferite. Ponderea varităților foarte timpurii tinde sa scadă, mulți fermieri alegând să cultive, din ce în ce mai mult, hibrizi mai tardivi, care oferă, de obicei, știuleți mai mari și mult mai ușor de vândut.

Tehnologia de cultură a porumbului zaharat

În alegerea solei de semanare vom ține cont ca cele mai bune plante premergătoare sunt leguminoasele anuale, cartofii și alte solano-fructoase;

Fertilizări - schema de bază:
  • Toamna: 30-40 tone/hectar gunoi de grajd; 55-65 kg/ha P2O5 și 150 kg/ha K2O. După fertilizare se execută arătura adâncă.
  • Primăvara: 100 kg/ha Azot și pregătirea patului germinativ, cu grapa cu discuri sau combinatorul. Semănatul se poate face direct în câmp, la luna aprilie, sau în răsadnițe (pentru culturile plantate la tunel).

Când se seamănă porumbul zaharat?

La cultura convențională, vom semăna direct în câmp, când în sol se înregistrează 8 grade Celsius. Adâncimea de semănat pentru varitățile super –dulci (SH 2) este de 3-4 cm, iar pentru varitățile dulci este de 5-6 cm. Ca perioadă reper, putem lua a doua jumătate a lunii aprilie. În intervalul 15 aprilie - 15 mai putem semăna eșalonat porumbul zaharat, cu asigurarea umidității necesare pentru răsărire.

Hibrizii foarte rapizi,  se pot semăna până cel tarziu în luna iunie (chiar spre sfarșitul lunii, în zonele sudice ale țării).

Ținand cont de faptul că recoltarea se face când acesta este încă la stadiul de „lapte” (73-76% conținut de apă), se recomandă semanarea în același timp a mai multor varități, cu timpurietăți diferite, astfel încât să se asigure o producție eșalonată pe întreg sezonul. La fel, se poate semăna același hibrid, dar în perioade diferite, tot din considerentele prezentate mai sus.

Norma de plante la hectar este de 50.000  - 60.000 în funcție de hibridul ales. În cazul culturii irigate putem crește la 70.000 plante/hectar.

Controlul buruienilor la cultura de porumb zaharat

În faza de vegetație este recomandată evitarea erbicidelor, pe cât posibil, acestea dând o vizibilă întârziere plantelor, precum și o ușoară deformare pe știulete.

Sursa: Seminte plante
 
loading ...