Atenție la combaterea buruienilor! Acestea pot concura cu porumbul în ceea ce privește lumina și nutrienții, iar această competiție poate afecta în mod negativ dezvoltarea plantelor și a culturii. Un lan de porumb puternic îmburuienat, dar care, apoi, prin mijloace mecanice sau chimice, este curățat se va dezvolta optim și va oferi o cultură pe măsură.
Când se erbicidează porumbul? Etapele îndepărtării buruienilor și dăunătorilor
Erbicidarea porumbului se realizează în trei faze:- faza preemergentă;
- faza postemergentă timpurie;
- faza postemergentă.
Erbicidarea în faza preemergentă
Erbicidarea preemergentă vizează atât eliminarea buruienilor anuale cu frunza îngustă, cât și pe cele cu frunza lată. Specialiștii recomandă aplicarea substanțelor care se reactivează atunci când plouă.Iată ce condiții trebuie să respecți pentru ca efectuarea erbicidării preemergente să fie făcută corect:
- patul germinativ – trebuie să acorzi o atenție specială modului în care este pregătit, astfel încât să nu existe bulgări de pământ, resturi vegetale, pentru ca erbicidul să poată acoperi terenul uniform. În cazul în care bulgării nu sunt sfărâmați și substanțele ajung pe ei sau pe resturile vegetale, de sub aceștia pot apărea noi buruieni;
- erbicidul – poate fi aplicat imediat după ce a fost semănat porumbul. În acest fel, se va activa în urma contactului cu solul umed, în cazul în care există un nivel de umiditate propice;
- nivelul precipitațiilor – influențează în mod vital eficiența stropirilor cu substanțele chimice. Strategia de erbicidare trebuie gândită și adaptată în funcție de nivelul precipitațiilor.
Erbicidarea în faza postemergentă timpurie
Faza de postemergență timpurie este reprezentată de fenofaza de 1-3 frunze. Agricultorii recomandă adaptarea produselor folosite acestei faze speciale. În consecință, se recomandă folosirea unor substanțe ce combină modul de acțiune al erbicidelor cu aplicare preemergentă cu cel al erbicidelor postemergente. Acest tip de soluții sunt preluate de buruieni prin rădăcini, coleoptil și, evident, prin frunză.Un detaliu extrem de important, care maximizează eficacitatea acestor soluții, îl reprezintă solul. Pământul trebuie pregătit foarte bine, astfel încât patul germinativ să fie lipsit de bulgări, dar și de resturi vegetale. De asemenea, la fel ca în faza preemergentă, nivelul de umiditate al solului este decisiv.
Acțiunea erbicidelor aplicate în faza de postemergență timpurie, prin acțiunea de la nivelul frunzelor, poate elimina un prim val de buruieni. Apoi, datorită faptului că aceste substanțe își păstrează acțiunea la nivelul solului, vor asigura o protecție îndelungată în postemergență. Erbicidarea realizată în această perioadă vizează, de asemenea, buruienile anuale.
În cazul în care culturile de porumb au un grad de îmburuienare puternic, atunci este recomandată folosirea substanțelor care sunt preluate sistemic, prin frunză. Astfel, pe sol, nu va ajunge decât o cantitate scăzută de substanță.
Erbicidarea în faza postemergentă
Etapa postemergentă presupune fenofaza de 4-6 frunze, moment în care pot fi aplicate soluții până în fenofaza de 8 frunze a porumbului. În această etapă, se combat buruienile perene. Cele anuale, dacă au depășit un anumit stadiu de vegetație, nu mai pot fi combătute de soluțiile care se aplică în etapele anterioare.Erbicidarea postemergentă este una de corecție, însă poate fi folosită și ca lucrare de bază. Respectarea acestor etape de erbicidare reprezintă un detaliu vital pentru obținerea unei culturi sănătoase. În cazul în care aceste erbicide vor fi aplicate în alte întervale decât cele recomandate de producător, acestea pot favoriza apariția fitotoxicității. Pericolul crește cu atât mai mult cu cât porumbul este deja expus unui stres major.
Sursa: Plantmaster