PREȚUL CEREALELOR CONTINUĂ SĂ SCADĂ. Rusia inundă piețele cu grâu ieftin

07 mar 2023
Comercianții și analiștii cred într-o extindere a acordului de cereale dintre Ucraina și Rusia. În plus, Rusia inundă, în prezent, piețele cu o cantitate mare de grâu ieftin și câștigă aproape fiecare licitație. Un nou raport USDA, așteptat miercuri seara, va oferi, de asemenea, puțin mai multă claritate asupra recoltei actuale din America de Sud, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Prețurile grâului au scăzut drastic pe ambele maluri ale Atlanticului, deoarece a crescut încrederea pieței că canalul de transport sigur pentru cerealele din Ucraina va fi extins.

Prețurile grâului sunt slăbite astăzi din cauza creșterii așteptărilor pieței că acordul de a livra cereale în siguranță din Ucraina va fi prelungit în această lună, a declarat un analist american pentru Reuters. În plus, nu au existat alte comentarii negative din partea Rusiei cu privire la acord în weekend.

O extindere ar asigura că cerealele ucrainene se revarsă pe piețele mondiale într-un moment în care grâul rusesc este disponibil și foarte ieftin, se arată în comunicat. Pe de o parte, prețurile porumbului suferă din cauza scăderii prețurilor la grâu, pe de altă parte, Ucraina este, de asemenea, un mare exportator de porumb.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat duminică că Ankara lucrează din greu pentru a extinde inițiativa susținută de ONU, care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile blocate de Rusia după invazie. De asemenea, Ucraina consideră că nu este nevoie să limiteze exporturile de grâu pentru sezonul iulie-iunie 2023-2024, deoarece recolta trecută pare să fi fost mai mare decât se aștepta, deși mai mică decât în ​​timp de pace, a declarat un oficial înalt al Ministerului Agriculturii.

De asemenea, comercianții s-au poziționat înaintea raportului USDA de miercuri seara viitoare, urmând ca USDA să-și reducă din nou previziunile pentru recoltele de soia și porumb din Argentina, menținând în același timp estimările pentru recoltele puternice din Brazilia.

Vremea în Argentina rămâne rea, dar dimensiunea masivă a culturii de soia din Brazilia este, de asemenea, un factor de scădere pe piață, spun analiștii pentru Reuters.

Așteptările că seceta va afecta grav culturile Argentinei au oferit prețurilor soiei și porumbului un sprijin masiv în ultimele săptămâni. Între timp, majorări ulterioare ale ratelor dobânzilor din SUA ar putea afecta cererea globală de cereale, spun comercianții.

În unele zone uscate din Franța, sunt așteptate ploi în această săptămână. Asta pune presiune și asupra prețurilor astăzi. Cantitatea de precipitații va fi un factor important în condițiile de creștere a culturii. FranceAgriMer a spus că 95% din suprafața de grâu este în stare „bună până la excelentă”, neschimbată față de săptămâna trecută. Evaluarea orzului furajer este de 93% bună și foarte bună, în scădere cu 1 punct procentual față de săptămâna trecută. De asemenea, 92% din suprafața de orz de primăvară este cultivată, față de 80% săptămâna trecută, spun analiștii de la Agritel.
 
loading ...