PREȚUL GRÂULUI ÎȘI MENȚINE TENDINȚA DE UȘOARĂ CREȘTERE. Raportul USDA pentru februarie 2023

10 feb 2023
Prețul grâului își menține tendința de ușoară creștere. Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii – USDA a prezentat raportul pe luna februarie. Acesta s-a concentrat pe datele recoltelor din Argentina și noile cifre de grâu din Rusia și Australia. Cu toate acestea, noile calcule nu au provocat un șoc pe burse, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Majoritatea observatorilor se așteaptă ca piața să rămână concentrată asupra impactului vremii secetoase asupra culturilor Argentinei, care, probabil, va continua să susțină prețurile globale ale cerealelor.

USDA și-a revizuit doar puțin estimarea producției de grâu pentru Rusia - la 92 de milioane de tone, comparativ cu cele peste 100 de milioane de tone, raportate de autoritățile ruse. Australia are în acest an o recoltă record de grâu - aproximativ 38 de milioane de tone.

Așa cum era de așteptat, USDA a continuat să reducă estimările pentru producția de porumb și soia din Argentina în 2022/23, ceea ce a făcut ca stocurile globale de porumb și soia să scadă și mai mult.

India și-ar putea limita exporturile de grâu, în ciuda unei recolte mari, estimate de aproximativ 112 milioane de tone. Țara a început o activitate puternică de export în 2022/2023, înainte de a limita exporturile, pentru a reduce inflația. Oficialii guvernamentali din India au declarat pentru Reuters că țara ar putea extinde interdicția actuală a exporturilor de grâu pentru a proteja proviziile locale. Potrivit unor rapoarte, interdicția ar putea dura până la jumătatea anului 2024. India nu este în mod normal un exportator important de grâu, dar a exportat o cantitate semnificativă de grâu înainte de interdicția actuală.

Pentru cultivatorii de grâu din SUA, dolarul puternic și stocurile globale ample limitează exporturile și perspectivele de preț. Cu toate acestea, îngrijorările legate de o secetă în regiunile cheie de cultivare a grâului de toamnă din Statele Unite, agravate de cele mai recente prognoze meteo, au continuat să susțină prețurile grâului.

Analiștii recomandă prevânzarea unei părți din recolta de grâu din 2023, în timp ce prețurile sunt încă mari.

 
loading ...