PREȚUL GRÂULUI MATIF A CRESCUT PUTERNIC. Care sunt ofertele în Constanța?

06 jul 2023
Grâul Matif a crescut puternic, susținut de îngrijorările cu privire la riscul unui accident nuclear în Ucraina, care ar complica contextul geopolitic.

Producția poloneză de grâu moale este estimată la 13 milioane tone, puțin sub nivelul de producție de anul trecut, de 13,4 milioane tone, dar cu 9% mai mare decât media pe cinci ani. 

Rapița europeană încearcă să se stabilizeze în jurul pragului de 450 EUR/t, în urma reducerii ușoare a potențialului de producție în UE și cu perspectiva perturbării logistice a importurilor ucrainene.Ofertele de grâu german 12,5% au scăzut la egalitate cu alți exportatori baltici, în ciuda unei perioade de vreme caldă, care a stârnit îngrijorări cu privire la potențialul de producție.

De la începutul lunii iunie, ofertele rusești de grâu de 12,5% în porturile de mare capacitate au crescut la 168 USD/t, conform estimărilor SovEcon. Aceasta este cea mai mare ofertă din iunie 2022. Creșterea prețurilor a fost susținută de condițiile favorabile ale pieței globale, taxele la export reduse și concurența activă între exportatori.

Între timp, prețurile FOB din Rusia au crescut cu 8 dolari, până la 232,5 USD/t, cu 20,25 dolari mai mici decât cele din țările din vestul Europei, deoarece Federația Rusă continuă să încerce să plaseze pe piața globală o recoltă record de grâu.Rusia a declarat ieri că nu a luat o decizie finală cu privire la extinderea acordului cu cereale la Marea Neagră, în timp ce Națiunile Unite s-au angajat să depună toate eforturile pentru a prelungi pactul înainte ca acesta să expire, pe 17 iulie.

Nu am anunțat încă oficial decizia, o vom anunța în timp util, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Rusia a spus în mod constant că nu vede motive pentru a reînnoi acordul din cauza obstacolelor în calea propriilor exporturi de cereale și îngrășăminte.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc că plănuiesc să atace centrala nucleară Zaporojie, controlată de ruși, din sudul Ucrainei, deși centrala este păzită de trupe ale ONU. Riscul unui accident nuclear perturbă piețele de cereale, iar îngrijorările comercianților au susținut mișcarea ascendentă a prețului grâului la marile burse.

Sursa: Agriportal.ro
loading ...