PREȚURILE CEREALELOR AU CRESCUT BRUSC LA SFÂRȘITUL ANULUI

28 dec 2022
Prețurile cerealelor au crescut brusc la sfârșitul anului. Declanșatorul este valul de frig din SUA. Temperaturile de până la minus 40 de grade Celsius ar putea duce la pierderi semnificative în zonele de cultivare a grâului de toamnă, pentru unul dintre cei mai mari exportatori de grâu, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Prețurile grâului pe piața futures din SUA și Europa continuă să crească

Piețele futures au reacționat la aceste creșteri semnificative ale prețului grâului. În SUA, prețurile au crescut cu aproape 4% și au urcat la nivelul de la începutul lunii decembrie. În Europa, prețurile grâului au crescut de săptămâna trecută cu 17 euro, până la 314 euro pe tonă și astfel, până la nivelul de la începutul lunii decembrie.

Temperaturile cu mult sub zero amenință culturile de grâu de iarnă din SUA, în special acolo unde stratul slab de zăpadă face culturile vulnerabile la vremea rece. Amenințarea la adresa stocurilor de grâu, combinată cu condițiile deja proaste de semănat după o toamnă foarte uscată , ar putea afecta grav culturile și potențialul lor de randament la unul dintre cei mai mari exportatori, spun analiștii.

Va fi dificil să vă recuperați din această criză, se spune. Cu toate acestea, încă nu este clar cât de extinse sunt cu adevărat daunele aduse stocurilor.

Analiștii Agritel se așteaptă ca piețele să rămână într-un mediu de volatilitate ridicată, deoarece comercianții încearcă să evalueze mai bine riscul de deteriorare a înghețului din SUA. Cu toate acestea, probabil că vor dura câteva săptămâni până să fie disponibile rezultate fiabile.

În Europa, frigul de la începutul lunii decembrie a provocat doar pagube minore culturilor de toamnă, a declarat săptămâna trecută agenția europeană de monitorizare a culturilor MARS.

Cu toate acestea, perioada rece și temperaturile scăzute din prima jumătate a lunii decembrie au permis o îmbunătățire a toleranței la îngheț, a spus MARS.

Duritatea este un proces prin care cerealele de toamnă câștigă toleranță la temperatură pentru a rezista mai bine la condițiile de îngheț, care apar în timpul perioadei de repaus de iarnă. Unele daune cauzate de îngheț au fost limitate în unele zone din centrul și estul Germaniei și Polonia, se arată în comunicat. Alți analiști și observatori de piață au mai spus că vara rece din anumite părți ale Europei este puțin probabil să fi cauzat pagube mari culturilor de iarnă.

Temperaturile relativ ridicate din regiunea Mării Negre au favorizat, de asemenea, culturile, care sunt adesea semănate acolo foarte târziu din cauza vremii, dar fac și culturile susceptibile la frig, a spus MARS.

Între timp, agenția de monitorizare a observat deficite de precipitații în regiunea Mării Baltice, în nordul Germaniei, în Polonia, în sud-estul Spaniei și în Turcia. Cu toate acestea, acest nu a avut încă un impact semnificativ asupra cerealelor de toamnă.

Condițiile de secetă sunt încă înregistrate în nord-vestul Italiei și în regiunea Magreb, ceea ce este probabil să întârzie însămânțarea, se arată în raportul MARS.
 
loading ...