PREȚURILE PENTRU GRÂU, RAPIȚĂ ȘI PORUMB SUNT ÎN SCĂDERE

05 jun 2024
Prețurile cerealelor sunt în scădere în ciuda ploilor continue și a inundațiilor. Motivul este începutul recoltei în SUA și rata mare de semănat pentru porumb și soia. Scăderea prețurilor la țiței trage, de asemenea, piața în jos. Cu toate acestea, situația din Rusia rămâne critică, scrie Agrarheute.

Pe Euronext, grâul din septembrie se tranzacționa cu aproape 2 euro în scădere - la 257 de euro pe tonă. Prețurile porumbului scad cu 4 euro, până la 223,50 euro pe tonă, iar rapița pierde 4 euro, până la 475 euro pe tonă.
 
Temerile cu privire la pierderile de producție în zona Marea Neagră sunt cu siguranță încă mari, dar de cealaltă parte a Atlanticului (SUA), începutul recoltei de grâu de iarnă pune acum presiune pe piață.
 
Marile țări importatoare de grâu încep să cumpere din nou, relatează analiștii Agritel. După licitația pentru livrările de grâu, lansată de Algeria în august, Egiptul urmează exemplul cu o licitație pentru iulie.
 
În Europa de Vest, ploile persistente și inundațiile (în sudul Germaniei) continuă să creeze temeri de ce este mai rău pentru cereale. Condițiile ploioase din ultimele zile favorizează dezvoltarea septoriozei și fusariozei la grâu, relatează analiştii Terre-net.
 
Asociația Fermierilor Germani a raportat daune masive în câmpuri și clădiri din cauza inundațiilor și a spus că este prea devreme pentru a face o estimare mai precisă.
 
Autoritățile de transport maritim au raportat luni că părți ale Rinului din sudul Germaniei, o rută cheie pentru materii prime și combustibil, au fost închise transportului de mărfuri.
 
Luni a avut loc o scădere semnificativă a prețurilor la cereale și soia în SUA, parțial, ca urmare a scăderii puternice a prețului petrolului. Prețurile din SUA sunt influențate de începerea recoltei de grâu și de viteza surprinzător de mare de semănat a porumbului și a soiei, astfel încât primele de risc sunt reduse din cauza întârzierilor de temut la semănat.
 
Cel mai recent raport privind progresul și condițiile recoltei lansat de USDA a fost foarte deprimant, cu cifre mai mari decât cele așteptate, arătând că grâul de iarnă este în stare bună spre excelentă la 49%, comparativ cu 48% săptămâna trecută. În același timp, 6% din grâul de toamnă fusese recoltat, față de o medie de 3% în săptămâna precedentă.
 
Grâul de primăvară este plantat în proporție de 94% în SUA , comparativ cu 88% săptămâna trecută și 90% în medie. Porumbul este acum plantat în proporție de 91%, comparativ cu 83% săptămâna trecută și 89% în medie. Dintre acestea, 75% sunt în stare bună spre excelentă, comparativ cu 64% anul trecut. Pentru boabele de soia, 78% au fost plantate față de 68% săptămâna trecută și 73% în medie.
 
În Australia, ABARES și-a publicat luni estimările oficiale de producție pentru 2024, iar rapița a scăzut ușor cu -0,3 milioane de tone, până la 5,4 milioane de tone. Recolta de grâu din Australia în 2024 a fost revizuită în sus cu +3,1 milioane t la 29,1 milioane t, iar cea de orz cu +0,7 milioane t până la 11,5 milioane t.
 
Estimarea oficială a recoltei din Australia este în creștere cu 12% față de anul trecut și ar putea fi chiar mai mare dacă condițiile meteorologice actuale continuă.
loading ...