RAPIȚA SE SCUMPEȘTE: Prețul trece de 500 euro/tonă

04 jul 2024
Prețurile rapiței au crescut brusc în ultimele zile și au depășit pragul de 500 de euro pe tonă. Prețurile oscilează ușor în timpul tranzacționării în desfășurare, deoarece astăzi nu se fac tranzacții în SUA din cauza unei sărbători naționale. Contractul din august (nouă recoltă de rapiță) se tranzacționează cu 2 euro în minus - la 498 de euro pe tonă pe piața futures din Paris în tranzacțiile curente, scrie Agrarheute.

Contractul din noiembrie se tranzacționează, de asemenea, cu 2 euro mai puțin, la 506 euro pe tonă. Acesta este al doilea cel mai mare preț de închidere din ultimele 16 luni. La sfârșitul lunii iunie, prețurile la rapiță au crescut cu aproximativ 40 de euro pe tonă.
 
Pe lângă recoltele scăzute preconizate în principalele țări producătoare din Europa, factorii determinanți ai prețurilor la rapiță sunt și puterea reînnoită a întregului sector de ulei vegetal și țițeiul încă foarte solid. Ieri, 3 iulie, barilul de țiței Brent din New York a depășit din nou pragul de 87 de dolari.
 
Firma de consultanță Strategie Grains și-a redus luni prognoza pentru toate semințele oleaginoase majore din Uniunea Europeană, în urma condițiilor meteorologice nefavorabile.
 
În cea mai recentă estimare, Strategie Grains a stabilit recolta de rapiță din UE în 2024 la doar 17,80 milioane de tone, în scădere de la 17,94 milioane în iunie și cu 10,6% sub recolta de anul trecut.
 
Motivul îl reprezintă previziunile mai scăzute pentru Germania, România și țările baltice, în urma condițiilor nefavorabile de creștere din mai și iunie.
 
Asociația Germană Raiffeisen se aștepta la o recoltă de aproximativ 3,9 milioane de tone de rapiță în iunie. Ar fi cu 300.000 de tone mai puțin decât anul trecut (4,23 milioane de tone).
loading ...