SOIA NEAGRĂ: CUM SE CULTIVĂ, BENEFICII ȘI PROPRIETĂȚI

21 sep 2023
Soia este o plantă erbacee anuală din familia leguminoaselor. Astăzi, există câteva mii de soiuri de soia cu semințe de diferite nuanțe, în funcție de soi. Semințele de soia pot fi de culoare albă, gălbuie, măslinie, verde, cafenie și chiar neagră. Semințele negre de soia seamănă cu boabele de cafea sub formă, dimensiune și culoare.
 
În zona noastră, soia neagră este considerată o curiozitate. Dar în lumea mare aceasta este mult apreciată pentru avantajele pe care le are față de soia convențională și este folosită cu succes în tratamentul multor boli. Se spune că la gust soia neagră se aseamănă foarte mult cu carnea. Din boabele sale se face o băutură delicioasă. Acei care au încercat să crească soia neagră vin doar cu recenzii pozitive.

Cum se cultivă soia neagră
Soia neagră poate crește pe toate tipurile de sol, cu excepția celor acide și saline. Se simte cel mai bine pe solurile ușoare, bogate în materie organică. Primăvara, când pământul s-a încălzit până la 10-15 °C, semințele se seamănă adâncimea de 6-7 cm, cu o distanță de 20-25 cm între ele, distanța între rânduri este recomandată de 40-50 cm.
 
Plantele sunt ramificate, atingând înălțimea de 0,8-1,2 m, iar vara, în timpul ploilor și vânturilor puternice pot avea de suferit. Grădinarii recomandă să semănați soia neagră de-a lungul gardului, pentru ca aceasta să aibă un suport.
 
Soia este o plantă rezistentă la frig, plantele tolerează bine înghețurile mici de primăvară. Îngrijirea plantelor constă în combaterea buruienilor și cultivarea regulată. Ca toate leguminoasele, boabele de soia pot fi afectate de afidele de mazăre. În condiții de casă, putem trata culturile cu un decoct de săpun de rostopască și gudron și infuzie de ardei iute roșu. Pentru cultura pe suprafețe mari, se pot utiliza insecticide.
 
Această cultură este destul de fructuoasă. Din 20 de semințe puse în pământ, putem obține un borcan de un litru de boabe de soia la recoltare. Soia se recoltează pe măsură ce fasolea se coace și își schimbă culoarea. La început sunt verzi, apoi maro, la sfârșit devin complet negre Perioada de valabilitate a semințelor - nu mai mult de trei ani.

Soia neagră, beneficii
Principalul avantaj al soiei negre este cea mai valoroasă proteină. Produsele de soia sunt numite „carne vegetală” și sunt indispensabile pentru o dietă vegetariană. În plus, pe lângă de proteine, soia conține lecitină, ulei, amidon în raportul cel mai benefic pentru sănătate. Odată cu utilizarea zilnică de soia, riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și nivelul de colesterol din sânge este redus.
 
Soia este o sursă bună de potasiu, magneziu, fosfor, calciu, fier, conține vitaminele E și B, acid folic și bioton, care oferă frumusețe pielii, părului și unghiilor. Datorită conținutului ridicat de fitoestrogeni cu un efect antioxidant puternic, soia are un efect pozitiv asupra sănătății femeilor.
 
În medicină, în multe țări soia este folosită pentru tratarea ficatului, rinichilor, ulcerului peptic, aterosclerozei. Normalizează activitatea nervoasă, este indicată persoanelor care suferă de diabet. Soia se mănâncă prăjită, fiartă sau uscată. De asemenea, se utilizează în prepararea de biscuiți, fursecuri, lapte de soia etc.
 
Cafea din soia neagră, cum se prepară
Din semințele de soia neagră se obține o băutură aromată și sănătoasă. Pentru a o prepara, semințele se înmoaie timp de o oră în apă, apoi se usucă într-o tigaie la cuptor până se rumenesc și obțin un miros caracteristic. Se macină, apoi se prepară în același mod ca și cafeaua insolubilă. Dacă doriți, puteți adăuga lapte, zahăr sau miere. O astfel de băutură poate fi administrată chiar și copiilor.
 
Sursa: V sadu i doma 
loading ...