SOIURI ȘI TEHNOLOGII NOI LA CULTURA DE SOIA. Cum a organizat Ziua Câmpului Asociația “DONAU SOJA”

24 jul 2020
Soia este una dintre cele mai importante surse de hrană și furaje pentru animale. Rentabilitatea ridicată a soiei atrage un număr tot mai mare de producători, iar astăzi este una dintre cele mai importante culturi vegetale din lume, fapt demonstrat de creșterea suprafațelor în fiecare an. La mijlocul lunii Iulie a avut loc Ziua Câmpului pentru producătorii de soia din Republica Moldova, organizată în cadrul proiectului “Creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea în lanțurile valorice interne și globale în special a sectorului cultivării soiei”. Proiectul este parte a Programului “Dezvoltarea Zonelor Rurale în Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeana și implementat de Agenția de Dezvoltare a Austriei în parteneriat cu Donau Soja Austria și Centrul Educațional ProDidactica în colaborare cu Ministerul Agriculturii. Evenimentul a fost organizat la Bălți, în cadrul Institutului “Selecția”, unde au fost înființate mai multe loturi demonstrative cu diferite soiuri de soia și aplicate mai multe tehnologii pentru controlul buruienilor și a dăunătorilor pentru a să fi determinată cea mai eficientă metodă.

Concluziile de bază a acestui eveniment sunt:

1. Testarea soiurilor de soia de selecție locală a ICCC ”Selecția” și Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecția Plantelor, cât și de selecție străină, oferite de partenerii Donau Soja ( Seed Trade SRL, PrograinOrganic SRL, ICDA Turda), a avut ca scop scoaterea în evidență soiurile de soia productive și cu o perioadă de vegetație adecvată, acomodate la condițiile pedoclimaterice a zonei de nord a Republicii Moldova. În total, au fost testate 32 de soiuri de soia cu diferite grupuri de maturitate 000, 00, 0, iar în rezultat s-a demonstrat că soiurile locale nu cedează soiurilor străine în dezvoltare: sunt competitive, bine adaptate la condițiile pedoclimaterice și la seceta anului 2020. Toate soiurile testate nu conținGMO (ne modificate genetic). Despre productivitatea obținută la soiurile testate, Donau Soja va informa fermierii după perioada de recoltare.

2. A fost prezentat un soi de soia nou înregistrat în anul 2020 - ”Flamura” cu grupa de maturitate 0, non-GMO, realizat de ICCC Selecția. Boabele acestui soi conțin 43% proteină brută, are un nivel mai ridicat de rezistență la secetă și o productivitate sporită. Acest soi va fi recomandat fermierilor pentru cultivare.

3. Înocularea semințelor cu preparate ce conțin bacterii “Bradyrhizobium japonicum”, care fixează azotul atmosferic s-a dovedit a fi eficientă chiar și în condițiile anului secetos 2020. Preparatele oferite de către partenerii Donau Soja, Rizoliq ( Rizobacter Argentina S.A), HiStick (BASF Agricultural Solutions Moldova), Bioforce Inoculant (WeTrade SRL), Masterfix ( Stoller, Elitagrotehnologie SRL) au aratat o bună manifestare în ceea ce privește formarea nodozităților pe sistemul radicular al plantei de soia. Formulele acestor preparate pot garanta o eficiență maximă în procesul de fixare biologică a azotului esențial pentru dezvoltarea leguminoaselor și în special la soia. S-a mai demonstrat că dacă inocularea este efectuată în mod corespunzător, fixarea biologică a azotului la soia poate acoperi în totalitate necesarul de azot al culturii. În mod obișnuit, inocularea poate mări producția la hectar cu cel puțin 10% și contribuie la creșterea concentrației proteinei cu 40-60%. Costul tratamentului cu inoculant este de 7-11ro euro/ha, în funcție de tipul inoculantului, doza/ha și furnizoru. Prin urmare, rentabilitatea acestei operațiuni este ridicată. Pentru prima dată a fost testat un inoculant local oferit de către Institutul de Microbiologie și Biotehnologie a Academiei de Stiințe ale Republicii Moldova, care merită atenție, dar va mai fi testat pe platformele demonstrative Donau Soja.

4. Cât ține de îngrijirea plantelor de soia, cultivatorii trebuie să acorde o importanță crescută buruienilor, deoarece este o plantă foarte sensibilă, mai ales în primele faze de vegetație. Combaterea buruienilor la soia se poate realiza prin utilizarea erbicidelor sau combinat, prin folosirea erbicidelor şi efectuarea lucrărilor mecanice. Produsele ( Bazagran, Corum, Pulsar și Stratos Ultra), oferite de către compania BASF Agricultural Solutions Moldova, au arătat o eficiență de 98-99% privind combaterea buruienilor mono și dicotelidonate pe platforma demonstrativă la “Institutul de Selecție” Bălți.

5. Nutriția foliară este o metodă eficientă pentru a depăși nevoile speciale ale plantelor. Utilizarea bio stimulatorilor și fertilizanțoilor foliari este o cale furnizează plantelor elementele nutritive care sunt în deficit și este un instrument efectiv pentru atenuarea factorilor de stres asupra plantelor de soia. În perioadele de secetă, activitatea rădăcinei scade considerabil, astfel prin ferilizăre foliare se suplinește deficitul de hrană a plantei și se previne distrugerea masivă a păstăilor. Plantele trec peste perioadele de secetă cu afecțiuni mai mici asupra stării lor fiziologice și, respectiv, a recoltei. Efectul lucrării poate ajunge la un adaos de roadă de pînă la 25%.

6. A fost obținut un acord între ICCC “Selecția” și compania Prograin Organic SRL, privind multiplicarea semințelor de soia de selecție autohtonă.
 
Rezumatul a fost realizat de către dr. Ela Malai – coordonator de proiect “ DONAU SOJA”
 

SOIURI ȘI TEHNOLOGII NOI LA CULTURA DE SOIA. Cum a organizat Ziua Câmpului Asociația “DONAU SOJA”

SOIURI ȘI TEHNOLOGII NOI LA CULTURA DE SOIA

Cum a organizat Ziua Câmpului Asociația “DONAU SOJA”

SOIURI ȘI TEHNOLOGII NOI LA CULTURA DE SOIA. Cum a organizat Ziua Câmpului Asociația “DONAU SOJA”

loading ...