SOIURILE MOLDOVENEȘTI DE CEREALE SUNT LA FEL DE PERFORMANTE CA CELE DE IMPORT

16 aug 2023
Potrivit datelor de la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, în urma diverselor experimente, cercetătorii au reușit să obțină producții mai mari la grâu, în comparație cu ultimii ani. Astfel, în dependență de tehnologiile aplicate, nivelul de producție variază în medie între 4,2 – 4,7 t/ha, fiind investite resurse minime.
 
Cercetătorii spun că soiurile autohtone prezintă indicatori de producție la nivelul celor de import sau chiar și mai buni în condiții de stres hidric și termic, deoarece au trecut toate etapele de aclimatizare. Totodată, au declarat că cele mai înalte recolte la grâu se obțin după premergătorii timpurii și că randamentul depinde, inclusiv, de respectarea asolamentului.
 
În scopul creșterii nivelului de încredere în instituțiile de cercetare, viceprim-ministrul Vladimir Bolea a menționat că sunt inițiate procese de reforme, ce urmăresc fortificarea activităților de cercetare și vor integra știința în circuitul economic.
 
În baza studiilor și cercetărilor efectuate și asistenței oferite agenților economici, instituțiile științifice trebuie să înregistreze profituri, pentru a-și consolida baza economică. Producția de semințe și material săditor ar aduce, cu siguranță, plusvaloare tuturor. Vom elabora un program amplu de dezvoltare a acestui domeniu. Știința despre agricultură trebuie pusă în capul mesei. Acest lucru este dictat în primul rând de rezultatele slabe pe care le obțin o parte din agricultori, a declarat Vladimir Bolea.
 
Discuțiile au avut loc la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și au atins subiecte ca: rezultatele cercetărilor la culturile cerealiere de grupa I, problemele care au apărut în perioada recoltării, tehnologiile de producere și prioritățile pentru următoarele lucrări agricole.
loading ...