18 COMPANII AU TRECUT CU BRIO MENTORATUL LA EXPORT. De când este implementat programul și ce produse vor livra către piețele UE

21 dec 2021
18 companii producătoare de fructe, struguri de masă, fructe procesate și miere de albine au încheiat cu brio programul de mentorat la export.
 
Beneficiarii programului, implementat de Moldova Fruct și finanțat de IFC - International Finance Corporation în cadrul proiectului „Reforma Climatului Investițional în RM”, în colaborare cu Agenția olandeză CBI - Centre for the Promotion of Imports from developing countries, au participat în comun la un șir de instruiri, vizite de studiu, expoziții internaționale și au beneficiat de asistență tehnică din partea experților olandezi.
 
În cadrul evenimentului de finalizare al programului beneficiarii au menționat despre utilitatea informațiilor și asistenței obținute pe parcursul a 3 ani de la lansare.
 
„Suntem recunoscători pentru cunoștințele pe care le-am obținut în cadrul programului și datorită cărora am reușit să schimbăm abordările de marketing, am stabilit contacte pe noi piețe de desfacere, în special pe piața UE”, spune Natalia Marchevici, specialist marketing în cadrul Codru-ST.
 
Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, a declarat pentru AGROMEDIA că obiectivele programului pornesc de la dezvoltarea capacităților de export a fructelor proaspete, procesate și a mierii de albine pe piețele UE.
 
„Am efectuat un șir de seminare informative în toată Moldova, după care a urmat un proces de selectare al companiilor. Noi și experții de la CBI am efectuat un audit și am identificat care este gradul de pregătire al companiilor la toate aspectele. Fiecare întreprindere a avut un plan individual de marketing elaborat și am pornit să implementăm anumite lucruri: ajustarea tehnologiilor, ambalajele, certificarea necesară”, ne-a spus dl Fală.
 
Potrivit lui, Moldova Fruct împreună cu partenerii au ajutat producătorii să stabilească relații peste hotare, au participat la câteva expoziții internaționale.
 
„Mentorii pe marketing veneau de câteva ori pe an la companii și ofereau consultanță, erau la curent cu toate acțiunile, asistau fiecare pas.
 
Companiile au reușit să exporte marfă. Două dintre firmele apicole au participat chiar și la concursuri internaționale și și-au adjudecat și trofee pentru primele locuri. Specialiștii care se ocupă de vânzări în companiile mentorate au capacități excepționale: pot negocia, selecta clienții, au beneficiat de instruiri de cea mai înaltă calitate la capitolul comerțul internațional cu fructe. Această metodologie, de export coaching, am dezvoltat-o și în Asociație și o aplicăm”
, a menționat directorul executiv Moldova Fruct.
 
Programul de mentorat la export va continua și în următoarele 18 luni.
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

PRINCIPALELE BOLI ALE ARDEIULUI. Simptome, prevenire și combatere

05 jul 2022

CUM SCĂPĂM DE COROPIȘNIȚE? Capcane cu miere, bere sau melasă. Măsuri agrotehnice de combatere

01 jul 2022

OLANDEZII, INTERESAȚI DE CIREȘELE MOLDOVENEȘTI. Cea care i-a convins este Mariana Pâslaru din Ustia, Dubăsari

29 jun 2022

DE CE CRAPĂ ROȘIILE? Cauze și metode de prevenire

23 jun 2022

CASTRAVEȚII ÎNFLORESC, DAR NU DAU ROADE? Soluția florilor goale, AICI

22 jun 2022

18 COMPANII AU TRECUT CU BRIO MENTORATUL LA EXPORT. De când este implementat programul și ce produse vor livra către piețele UE

18 COMPANII AU TRECUT CU BRIO MENTORATUL LA EXPORT

De când este implementat programul și ce produse vor livra către piețele UE

18 COMPANII AU TRECUT CU BRIO MENTORATUL LA EXPORT. De când este implementat programul și ce produse vor livra către piețele UE

loading ...