AGRIȘUL - PRODUCȚIE DE PÂNĂ LA 6 KG/TUFĂ. Condiții de cultivare, îngrijire

23 aug 2023
Agrișul, pe numele lui oficial Ribes Grossularia, este un arbust care aparține familiei Grossulariaceae, din specia Grossularia. Este înrudit cu coacăzul, fiind originar din Europa, nord-vestul Africii și sud-estul Asiei.

Se întâlnesc numeroase soiuri din familia agrișului care pot fi cultivate cu succes și anume: agriș invicta, agriș captivator, hinnonmaki alb, hinnonmaki roșu, sau verda. Scoarța este de culoare cenușie și poate avea sau nu spini, în funcție de soiul cultivat.

Agrișul este o plantă cunoscută și meleagurilor noastre, el crescând spontan în diferite zone geografice, putând fi cultivat chiar și în grădini. Dacă se respectă elementele tehnologice, cultura de agriș poate fi relativ ușor de întreținut, deoarece nu are nevoi speciale sau greu de îndeplinit față de regiune sau factorii climatici.

Condiții de cultivare
La maturitate, agrișul poate să se dezvolte la o înălțime de 100-150 cm. Are tulpini arcuite și spinoase. Fructele sunt sferice, de mărime mijlocie și au o culoare roșu-vișiniu închis, verzi, galbene sau albe. Interiorul fructelor este moale cu un gust dulce-acrișor. Agrișele sunt foarte bogate în fibre solubile și au puține calorii.



Citește și: ARONIA - PUTERNIC ANTIOXIDANT

Agrișul crește foarte bine în zona subalpină, alpină și în păduri, preferând zonele cu climat umed. Este adaptabil și la căldură și începe să facă fructe în al doilea an de la plantare iar producția maximă se va atinge la 6-7 ani de la plantare. Intervalul preferat de temperaturi este între 15-25°C. Totuși, agrișul poate suporta minime de 3°C în perioada de vegetație, respectiv de -30°C în perioada de repaus vegetativ.

Cultura trebuie înființată în soluri reavene, adăpostite de vânt, în condiții de lumină. Atenție la apă, deoarece seceta afectează puternic producția.

Îngrijirea culturii de agriș
Agrișul preferă solul ușor acid al cărui pH să fie în intervalul 4,8-5,2. Se plantează toamna sau primăvara devreme, într-o groapă de aproximativ 40-50 cm adâncime. În funcție de soiul de agriș și de dimensiunile lui de creștere, agrișul trebuie plantat la o distanță de 3 m între rânduri și de 1 m între plantele care se află pe același rând. Cultura de agrișe are nevoie de o cantitate mare de apă și un sol productiv bogat.

Cantitatea de apă folosită variază în funcție de cât de secetos este sezonul respectiv. Atenție, însă: agrișul are nevoie de o cantitate moderată de apă, deoarece, dacă rădăcinile stau îmbibate în apă, vor putrezi.



Citește și: JOSTA, COMBINAȚIA PERFECTĂ DINTRE COACĂZ ȘI AGRIȘ

Este recomandat ca parul de pe rădăcina butașului să fie retezat înainte de plantare. Îngrijit corect, agrișul poate ajunge la o producție de 4-6 kg/tufă. Odată cu îmbătrânirea tulpinilor (dupa 5-6 ani), se începe înlocuirea treptată a acestora, cu unele noi, întrucât producția scade.
 
Combaterea bolilor și dăunătorilor
De regulă, culturile de agriș sunt afectate fie de omizi, fie de putregaiul cenușiu sau de păsările care se hrănesc cu fructele acestuia. În astfel de cazuri, recomandat este să îngrădiți arbuștii cu o plasă, astfel încât să țineți păsările la distanță. De asemenea, pentru prevenirea putregaiului cenușiu (Botrytis cienerea), va fi aplicat un fungicid cu acțiune rapidă. Lăsați să treacă cel puțin 3 zile de la ultima aplicare până la momentul recoltării.

Sursa: Agro Basf
loading ...