JOSTA SAU JOSTABERRY: Combinația perfectă dintre coacăz și agriș

18 aug 2023
Josta (Ribes nidrigolaria) sau Jostaberry este un arbust fructifer obţinut prin încrucişarea între anumite specii de agriș și coacăz negru. Drept rezultat, s-a obținut o plantă care are o combinație interesantă de caracteristici și poate fi utilizată atât ca plantă fructiferă, cât și ca gard viu. Sunt pomușoare de dimensiuni medii, de culoare neagră-violet închis, dulci-acrișoare, rezistente la stres termic și la boli, nepretențioase în întreținere. Sunt fructe bogate în vitamine și minerale, precum și în antioxidanți.
 
Caracteristicile plantei jostaberry
Planta are creşterea rapidă, atinge talia de cca. 2m sau chiar mai mult, ramurile nu sunt spinoase, are aspectul mai apropiat de cel al coacăzului, iar tulpina are scoarţa mai intens colorată, cu mugurii bine dezvoltaţi. Frunzele sunt de mărime mijlocie trilobate cu luciu pe fața superioară, asemănătoare celor agrișului.


 
Citește și: ARONIA - PUTERNIC ANTIOXIDANT

Este o specie rustică, rezistentă, care se comportă bine în toate zonele pomicole chiar și în zona montană, fiind rezistent la îngheț și la boli.
 
Caracteristicile fructelor de justa
Fructele sunt bace de culoare închisă, apropiată de cea a coacăzului negru. Sunt glabre (nu prezintă perișori), ajung la un diametru de 14-15mm, cu masa de circa 3g, fiind apropiate ca mărime de agrișe.
 
Pulpa fructelor este de culoare verzuie şi conţine seminţe de dimensiune mică. Gustul este plăcut, moştenit în mod echilibrat de la ambii predecesori, aduce o aromă nouă care se aseamănă cu cel al coacăzului, dar mai dulce, aromat.
 
Maturitatea de recoltare
Josta înflorește în prima parte a lunii aprilie, iar fructele se coc, în general, de la începutul până la jumătatea lunii iulie. Este o specie autofertilă, în cea mai mare măsură, nu necesită polenizator. Recolta obţinută este de aprox. 3-3,5 kg/plantă.


 
Citește și: SOIUL DE CĂPȘUNI ALBION

Justa, Utilizare
Coacăzul Josta este utilizat atât ca plantă fructiferă, pentru recoltarea fructelor, cât și ca gard viu, datorită densității și frunzișului bogat. Fructele pot fi consumate proaspete, folosite la prepararea dulcețurilor sau congelate pentru utilizare ulterioară.
 
Plante lângă care poate fi plantat Justa
În grădină, poate fi plantat alături de alte specii de coacăz sau de alte plante fructifere, precum zmeura sau murul. De asemenea, poate fi plantat lângă arbuști ornamentali sau plante perene, precum Salvia, Veronica sau Coreopsis.
 
Sursa: Pepiniera Banat
loading ...