ARONIA: UN PUTERNIC ANTIOXIDANT NATURAL. Plantare, îngrijire, beneficii

28 jul 2023
Aronia este un arbust fructifer originar din America de Nord care și-a câștigat popularitatea prin beneficiile pe care le aduce organismului uman. Fructul de aronia este un puternic antioxidant natural și se remarcă prin conținutul ridicat de oligoelemente, minerale, vitamine și betacaroten. De asemenea, aronia poate servi și ca arbust decorativ.
 
Plantarea aroniei
Primul lucru la care trebuie să te gândești este alegerea solului potrivit. Deși aronia este un arbust care nu asimilează substanțele nocive din sol, există o condiție de care chiar trebuie să ții cont. Solul pe care îl alegi trebuie să aibă un pH sub 7 – 7,5. Altfel spus, aronia nu tolerează solurile calcaroase. Ar fi bine ca zona de plantare să fie expusă la razele solare pentru că arbustul de aronia este un mare iubitor de lumină.
 
Următorul pas este pregătirea propiu-zisă a terenului de plantare. Terenul respectiv trebuie să fie arat la o adâncime de aproximativ 30 cm, iar apoi nivelat. Distanța dintre puieții de aronia trebuie să fie de 1,5 – 2 m, iar distanța dintre rânduri se menține la 3 – 4 m.
 
Groapa de plantare trebuie săpată la o adâncime de 20 cm, cu diametrul de 30 cm. Puieții de aronia se introduc în gropile de plantare și sunt udați abundent. Apoi, la baza rădăcinilor acestora, se așează pământ umed. Pământul se tasează în jurul tulpinii pentru ca rădăcinile pueților să intre în contact cu solul. Perioada prielnică plantării este fie toamna târziu (noiembrie), fie primăvara devreme (martie).
 
Plantarea aroniei la ghiveci
În primul rând, trebuie să îți procuri un ghiveci suficient de mare pentru ca rădăcinile arbustului de aronia să aibă spațiu de desfășurare. După alegerea vasului potrivit, următorul pas este alegerea pământului. La acest capitol te poți orienta fie spre turbă, fie spre pământ de flori. Indiferent de alegerea făcută, nu uita să adaugi perlit horticol în proporție de  aproximativ 30%. Rolul perlitului horticol este acela de a menține apa în sol, dar și de a aerisi substratul.
 

Pe fundul ghiveciului se așază o mică parte din pământul pregătit pentru plantare. Ulterior, trebuie să pregătești compoziția pentru mocirlirea rădăcinilor. Aceasta se face din bălegar și pământ roșu utilizat în construcția sobelor. Ai grijă ca amestecul să fie omogen. După pregătirea amestecului pentru mocirlire, este necesar să tai o treime din lungimea rădăcinilor. Rădăcinile lovite se înlătură definitiv. Apoi, rădăcinile se mocirluiesc foarte bine. Mocirlirea cicatrizează rana provocată prin tăierea rădăcinilor, dar stimulează și creșterea. În final, introduci tufa de aronia în ghiveci, așezi restul de pământ și uzi abundent.
 
Îngrijirea aroniei
Aronia este ușor de îngrijit. E important să știi că aronia plantată la ghiveci nu se taie în primii trei ani de la plantare. Ulterior, se recomandă tăierea ramurilor mai bătrâne și dirijarea creșterii pe lateral.
 
Tunderea coroanei este necesară atât pentru aronia la ghiveci, dar și pentru aronia plantată în spații deschise. Tunderea se face după perioada de înflorire, mai exact în intervalul mai – iunie.
 
Irigarea, prășirea și administrarea îngrășământului sunt obligatorii pentru culturile de aronia. Pe timp de vară, udarea arbuștilor de face la 2 – 3 zile. Perioada de recoltare ideală pentru fructele de aronia este sfârșitul lunii august. În cazul în care recoltarea întârzie nu este nicio problemă. Fructele își păstrează proprietățile și uscate și pot fi consumate cu încredere.
 
În sezonul rece, arbustul de aronia nu are nevoie de pregătiri speciale pentru că rezistă cu succes și la temperaturi de – 30 °C.
 
Ce beneficii are aronia pentru organismul uman?
Aronia este un fruct de pădure cu proprietăți miraculoase: întărește imunitatea; detoxifiază organismul; accentuează acuitatea vizuală; reglează tensiunea arterială; ameliorează afecțiunile aparatului respirator datorită efectului său antibacterian; reglează nivelul zahărului din sânge, fiind un ajutor real în caz de diabet.
 
Sursă: Gradinamax
loading ...