CÂND ȘI CUM ALTOIM POMII FRUCTIFERI. Sfaturi utile, metode utilizate

29 aug 2023
Altoirea este una dintre cele mai importante lucrări realizate într-o livadă. Principalul scop este înmulțirea vegetativă a pomilor dar portaltoiul aduce și alte beneficii, cum ar fi creșterea rezistenței plantei la boli sau la secetă și îngheț. Altoirea pomilor este procedura prin care se îmbină în mod artificial porțiuni dintr-o plantă, cu o altă plantă, de specie inferioară, pentru ca aceasta din urmă să preia calitățile celei dintâi.

Ai auzit ceva despre altoirea pomilor fructiferi dar nu știi când și cum se altoiesc? Chiar dacă ești la început într-ale grădinăritului, trebuie să știi că lucrurile nu sunt chiar atât de complicate, ba chiar din contra!  Află mai multe detalii despre această activitate, în acest material.


Ce este altoirea pomilor fructiferi și când se se poate realiza?

Momentul potrivit de altoire a pomilor fructiferi din livadă diferă în funcție de metoda aleasă și de specia de copaci.

Înainte de toate, țineti cont de faptul că trebuie să alegeți un portaltoi și un descendent care sa fie compatibili între ei. Spre exemplu, puieții de măr pot fi uniți cu portaltoi din răsaduri de mere. Există însă și excepții, perii spre exemplu fiind altoiți cu o altă specie, cum ar fi gutuiul. Tineți cont și de faptul că trebuie să lăsați întotdeauna punctul de altoire în aer liber!

Recoltarea coardelor folosite ca altoi în primăvară se face în mod normal la sfârșitul iernii. Potrivit specialiștilor, cea mai bună perioadă este cea de la mijlocul lunii februarie până la începutul lunii martie, atunci când pomii sunt în general într-o stare latentă. După ce mugurii vor începe să crească, altoiul nu va mai fi de calitate. 

Totodată, soiul pe care vreți să îl recoltați, precum și pomul din care provine altoiul, trebuie să fie sănătoși, să nu aibă dăunători și să nu fie purtători de boli. Pentru altoi se aleg ramuri drepte, tinere, de un an și cu o grosime de cel mult 1 – 1.3 centimetri în diametru.



Lungimea coardelor poate fi de 15, 30 sau chiar 45 de centimetri, pentru a obține două sau trei ramuri altoi. După recoltare, capetele lor se sigilează cu mastic, ceară pentru pomi, iar mai apoi se prind în mănunchiuri (cel mult 6 într-o legatură) care se etichetează cu specia și soiul din care au fost recoltate. Înainte de depozitare se va face în mod obligatoriu și tratarea butașilor altoi și portaltoi.

Alegerea portaltoiului este, de asemenea, extrem de importantă, deoarece acesta este cel care face de fapt legatura dintre sol și altoi.

Un pom cu tulpina înaltă are nevoie de un portaltoi viguros, în timp ce portaltoiul trebuie să fie mai redus în cazul unui pom fructifer nu prea înalt. Portaltoiul poate fi orice ramură a pomului care nu depășește 5 sau 6 centimetri în grosime.
 

Cum se altoiesc corect pomii. Metode de altoire

În funcție de perioadă și de specie (pomi fructiferi, foioase, rășinoase), altoirea se realizează în diferite moduri, în teren sau în seră. Iată care sunt principalele tehnici folosite:

Altoirea în despicătură
Este una dintre cele mai simple metode și cea mai frecvent utilizată, având avantajul că poate fi realizată oricând în sezonul de primăvară, de la sfârșitul lunii februarie, până la finalul lui aprilie. Altoirea în despicătură asigură recuperarea pomilor cu valoare biologică scăzută și permite altoirea mai multor soiuri de pomi fructiferi, pornind de la unul și același pom.



Altoirea în T sau altoirea în oculație
Numită și altoire prin oculație, această metodă este eficientă, rapidă și, la fel ca altoirea prin despicatură, reprezintă o alegere des întâlnită. Ea se realizează în plin sezon vegetativ, similar metodei mai sus amintite, tăietura în scoarța portaltoiului realizându-se de această dată în forma literei T. Una dintre variantele folosite este așa-numita altoire în ochi dormind, realizată în perioada 15 iulie – 15 septembrie, care poate fi aplicată și la specii ca lămâiul, trandafirul sau liliacul.

Altoirea sub coajă, în formă de L
Această metodă presupune tăierea (nu despicarea) altoiului și a portaltoiului într-un stil similar, în oglindă, în așa fel încât acestea să poată fi prinse împreună. La final, pentru sigilarea rănilor, grefa astfel creată este acoperită cu bandă adezivă și cu o bucată de pânză curată sau cu ceară pentru altoi.

Altoirea sub scoarță
Altoirea sub scoarță este una dintre cele mai simple metode de înmulțire vegetativă, întregul procedeu plecând de la realizarea unei grefe în scoarță pomilor.
 

Altoirea pomilor în funcție de specie

La pomii fructiferi din speciile sâmburoase (cais, vișin, prun), este recomandată altoirea începând cu prima parte a lunii martie și până la începutul lunii aprilie.

Speciile sămânțoase, așa cum este părul, gutuiul sau mărul, se pot altoi fără niciun fel de griji începând din luna martie și până spre mijlocul lunii iunie. Dacă vorbim despre piersici, se poate aștepta chiar și până la sfârșitul verii pentru altoire. 
 
Sursa: Când.ro
          Bricodepot.ro
 
loading ...