CELE MAI FRECVENTE BOLI LA CULTURA DE SALATĂ VERDE. Simptome, tratament

30 aug 2023
Salata face parte din familia Asteceelor și este o plantă legumicolă anuală. Este cultivată în general pentru frunze, în toate zonele țării, atât în cultura pură, dar și în sisteme de cultură asociată și succesivă. Poate fi întâlnită sub diverse forme și culori:  salata verde cu frunza creață, salata roșie cu frunza creață, salta iceberg, salata de căpățâna, salata cu căpățâna alungită (little gem).

Pe lângă tehnologia aplicată, pentru o recoltă bogată și de calitate, trebuie să cunoaștem și problemele care apar la cultura de salată. În acest articol vezi care sunt cele mai frecvente probleme întâlnite la cultura de salată verde.
 
Putregaiul cenușiu
Putregaiul cenușiu produs de Botrytis cinerea este o ciupercă omniprezentă și foarte polifagă, având multe plante gazdă, printre care și salata. Această ciupercă atacă în general frunzele vechi, acoperite de cele tinere, care sunt lipsite de lumină.

Ciuperca preferă mediile umede și temperaturi între 17-23 grade C, fiind condiții favorabile dezvoltării sale.



Simptome:
  • frunzele afectate devin rapid clorotice și se observă pe acestea pete umede, maronii, care se extind pe toată suprafața frunzei
  • țesuturile afectate sunt acoperite cu un mucegai gri, foarte caracteristic
  • acest putregai se extinde și pe celelalte frunze sănătoase, ducând la ofilirea plantei
Măsuri de prevenire și combatere:
  • distrugerea resturilor vegetale din cultura precedentă
  • utilizarea unor hibrizi toleranți la atacul acestei ciuperci
  • utilizarea foliei de mulcire, pentru a reduce umiditatea
  • utilizarea îngrășămintelor speciale pentru a reduce umiditatea de pe planta
  • aplicarea controlată a îngrășămintelor care conțin azot
  • aplicarea tratamentelor fitosanitare când condițiile de mediu sunt prielnice apariției ciupercii cu produse omologate pentru această cultură
Putregaiul alb
Putregaiul alb produs de Sclerotinia sclerotiorum este o boală foarte agresivă a acestei culturi.  Este foarte greu de controlat, atunci când atacul este sever. Principalele cauze ale apariției acestei ciuperci sunt condițiile climatice, insectele, uneltele infestate, resturile de plante infestate.



Simptome:
  • atacul evoluează pe partea inferioară a frunzei. Pe petiol sunt leziuni scufundate, de culoare albă sau galben-deschis la început, care ulterior devin brune
  • dacă atacul este sever, planta se îngălbenește și moare
Măsuri de prevenire și combatere:
  • rotația culturii
  • distrugerea resturilor vegetale
  • dezinfecția solului, distrugându-se în acest fel sporii din sol
  • utilizarea foliei de mulcire pentru a reduce umiditatea de la baza plantei
  • utilizarea îngrășămintelor speciale pentru a reduce umiditatea de pe plantă
  • aplicarea tratamentelor fitosanitare în momentul apariției primelor simptome
Limax (melcul fără cochilie)
Este un dăunator polifag, care are ca plantă gazdă peste 140 de specii, atât din flora spontană cât și din cultură. Produce pagube destul de semnificative în culturi.

Sunt dăunători nocturni, care preferă umiditatea, ziua retrăgându-se în sol pentru a se apăra de uscăciune. În țara noastră, ei pot avea 2-3 generații pe an.

Simptome:
  • se hrănesc cu toate organele plantei, rod cu ajutorul limbii lor zimțate, lăsând în urmă găuri de formă neregulată
Măsuri de prevenire și control:
  • efectuarea de arături adânci pentru a scoate ouăle la suprafața solului
  • aplicarea unor produse de uz fitosanitar, cum ar fi moluscocidele
Afide
Acești dăunători atacă cultura de salată, formând colonii pe partea inferioară a frunzei și la baza rădăcinii. Localizarea pe partea inferioară nu este întâmplătoare deoarece, în acest mod, sunt protejați de razele directe ale soarelui. Dezvoltă 8-12 generații pe an și produc pagube atât în stadiile larvale cât și în stadiul de adult.



Ele se răspândesc foarte rapid, fiind nevoie doar de o plantă infectată în toată cultura. În primul rând, afidele fără aripi încep prin vizitarea plantelor vecine. De îndată ce apar adulții (în timpul focarelor), aceștia se dispersează în cultură sau în parcelele din apropiere.

Simptome:
  • acest dăunător înțeapă și suge  sucul celular, iar frunzele afectate se decolorează, deformeză sau se usucă.
  • focarele puternice ale acestui dăunător contribuie la murdărirea produsului final
  • datorită excrementelor lăsate de acest dăunător, se observă deseori prezența musculiței albe, dar și instalarea unor ciuperci
Măsuri de prevenire și combatere:
  • dezinfecția solului
  • utilizarea plaselor antiinsecte, care să limiteze pătrunderea adulților din exteriorul serei/solarului în interior
  • cultivarea hibrizilor toleranți la acest dăunător
  • monitorizarea culturii cu capcane lipicioase galbene și combaterea cu capcane de tip bandă
  • aplicarea tratamentelor fitosanitare la apariția primului dăunător, cu produse omologate
 Sursa: Marcoser. ro
 
 
loading ...