BOLILE ROȘIILOR. Cum le depistăm şi cum tratăm plantele la timp?

14 jun 2022
Bolile roșiilor, odată scăpate de sub control, pot produce pagube mari sau chiar compromite recolta 100%. Cum le depistăm şi cum tratăm plantele la timp?

Cel mai des întâlnite sunt:
  1. Mana
  2. Ofilirea bacteriană / cancerul bacterian
  3. Putregaiul cenuşiu
  4. Pătarea cafenie a tomatelor
Mana

Mana este o boală care atacă majoritatea fructelor şi legumelor (ardei, vinete, cartofi, castraveţi, roşii). Provoacă pagube mari şi este cea mai întâlnită boală la tomate.
Cauze: ploi, umiditate atmosferică ridicată, aerisire deficitară.

Cum se manifestă?

Boala apare pe toate organele plantei: frunze, tulpini, flori, chiar şi frunct.

Primul semn al apariţiei manei îl vedem pe frunze, unde apar pete care la început au culoare verde – gălbuie, iar mai apoi, se brunifică şi se usucă. Dacă umiditatea din aer este ridicată, pe partea inferioară a frunzelor apare un puf albicios.

Dacă apare pe tulpină, o identificăm după petele brune. De asemenea, tulpina se frânge uşor şi uneori putrezeşte.

Apariţia manei pe fructe o identificăm la nivelul de inserţie al pedunculului (codiţa) sub forma unor pete circulare care se extind şi se brunifică cuprinzând întregul fruct.

Cum tratăm planta afectată de mană?

Dacă depistaţi mana, rupeţi toate fructele şi frunzele afectate, iar apoi distrugeţi-le. Este important să nu intre în contact cu alte plante sănătoase, inclusiv foarfeca cu care aţi tăiat planta bolnavă trebuie dezinfectată.

Nu cultivaţi roşii lângă cartofi sau pe un sol pe care au fost cultivaţi cartofi în anul anterior, deoarece fac parte din aceeaşi familie şi au aceleaşi boli.

Se realizează tratamente cu unul dintre următoarele produse: Ridomil – este un tratament de tip sistemic şi îl putem folosi doar până ce fructele încep să se coacă, deoarece necesită o perioadă de repaus de minim 10-14 zile; Bravo 500 SC 0,15% - este un tratament prevenitv, iar timpul de aşteptare de 3 zile; Alcupral 50 PU.

Ofilirea bacteriană / cancerul bacterian

Atacă întreaga plantă, începând cu frunzele de la bază care încep să se păteze şi să se usuce până când boala ajunge în vârful plantei.

Pe frunze se manifestă sub forma unor pete circulare de culoare galbenă – maronie. Un alt indiciu o reprezintă codiţele frunzelor (peţiolul)  îndreptate în jos.

Pe tulpină apar dungi de culoare brună. În dreptul acestor dungi apar „răni” deschise (vezi imaginea de mai jos).

Dacă sunt atacate florile, acestea se ofilesc. La fructe poate să apară fie la nivelul inserţiei pedunculului, fie pe fructe. Dacă apare pe peduncul, atunci, fructul nu are un format exterior care să dea de gol apariţia bolii. În schimb, seminţele acestui fruct sunt brunificate şi au puterea de germinaţie foarte scăzută. Pe fruct, boala, apare sub forma unui punct în jurul căruia se formează un cerc albicios şi proeminent.

Cum tratăm planta afectată de ofilirea bacteriană

Smulgeţi plantele atacate, după care le aruncaţi sau le ardeţi.
Există şi trataemente chimice pentru combaterea bolii. Acestea sunt, în general, pe bază de Mancozeb (cel putin 50% concentratie).

Putregaiul cenuşiu

Putregaiul cenuşiu este una dintre cele mai păgubitoare boli ale roşiilor, atacând frunzele, tulpinile dar şi fructele acestora. Apare, în special, în cazul legumelor cultivate în spaţii protejate (sere, solarii), dar şi în câmp în anii ploioşi. Boala este favorizată de umiditatea din aer crescută, lipsa aerisirii şi udarea excesivă.

Pe fruct boala se manifestă prin pete circulare, în mijlocul cărora va apărea o culoare albicioasă, semn că fructul este putrezit în totalitate.

"Prevenţia, cel mai bun tratament"

Boala apare datorită umidităţii crescute. Astfel, pentru a preveni, trebuie să aerisiţi cultura prin desfrunzire şi copilire, înlăturarea buruienilor şi plantarea răsadurilor la o distanţă mai mare între ele.
Când folosiţi tratamente chimice, încercaţi să alternaţi produsele între ele pentru a nu se crea rezistenţă.

Pătarea cafenie a tomatelor

Boala este specifică mai ales tomatelor cultivate în spaţii de cultură protejată. Trebuie ştiut că atacul apare pe frunzele plantelor dezvoltate, semnele bolii făcându-şi apariţia pe faţa frunzei sub forma unor pete galbene, care se extind. Zonele galbene au corespondent pe spatele frunzei, materializat printr-un puf de culoare albă (în prima zi), care apoi bate-n cafeniu şi în cele din urmă culoarea devine brun-închisă.

Zonele atacate se necrozează (mor), frunzele se usucă de timpuriu (mai întâi cele bazale). Din cauza infecţiei cu această boală, recolta este afectată, plantele şi fructele stagnând în creştere.

Factorii care favorizează apariţia acestor boli sunt:
  • temperatura de peste 22oC corelată cu umiditatea relativă ridicată a aerului (peste 95%);
  • lipsa aerisirii, la care se adaugă şi prezenţa picăturilor de apă pe frunze;
  • transmiterea bolii de la un an la altul se realizează prin resturile de plante infectate şi prin sporii ciupercii „conidii”, ce se găsesc în praful depus pe elementele din seră sau din solar.

Măsuri de prevenire
  • Cultivarea de hibrizi cu rezistenţă genetică la Passalora fulva;
  • Irigarea cu instalaţiile de udare prin picurare;
  • Aerisirea corespunzătoare a spaţiilor de cultură protejată;
  • Defolierea etajelor inferioare ale plantelor, pentru a asigura o ventilaţie mai bună;
  • Distrugerea totală a resturilor de plante infectate şi dezinfectarea corespunzătoare a spaţiilor de producţie (sere, solarii);
  • Utilizarea tehnologiei de mulcire pentru controlul umidităţii relative a aerului.

Încă de la apariţia primelor simptome de boală, se recomandă aplicarea tratamentelor chimice cu fungicide.

Sursa: revista-ferma.ro
loading ...