CĂTINA: BENEFICII ȘI PROPRIETĂȚI. Substanțe active importante

11 oct 2023
Cătina sau Hippophae rhamnoides (denumirea știinţifică), cunoscută sub două varietăți cătina albă și cătina roșie, este apreciată pentru proprietățile curative multiple pe care le are.
 
Important pentru farmacia naturistă este fructul cătinii albe. Aceasta crește în flora spontană, în zone mai pietroase și apropiate de ape, aria de răspândire fiind destul de vastă.
 

Cătina: Substanţe active importante

Fructul de cătină este socotit o polivitamină naturală, remarcându-se vitaminele B1, B2, C, PP. Alte substanţe: acid folic, acid nicotinic, inozitol, uleiuri. Frunzele de catina contin multa vitamina C (100 grame de suc din fructe de cătină conţine aproximativ între 400 şi 800 mg de vitamină C) vitaminele E si A, tanin, carmol, leuco-cianidine, celuloza, rezine, serotonina, melatonina.
 
Catina este bogata in minerale, printre care calciu, fosfor, magneziu, potasiu, dar si pectine, aminoacizi si acizi grasi esentiali, cei care nu pot fi sintetizati de organism. Dr. Oz preciza in emisiunea sa "The Dr. Oz Show" despre catina, ca este printre puţinele surse naturale de acizi graşi Omega 7. Cu ajutorul acizilor Omega 7 putem sa ne mentinem greutatea optima.
 

Cătina: Beneficii, întrebuințări

Fructul de cătină este considerat un adevărat flacon cu vitamine. Devine și mai puternic vitaminizant atunci când se combină cu măceșele și se face un ceai care se poate bea zilnic. Acest ceai poate fi considerat aliment.
 
Fructul de cătină albă este folosit pentru tratament în avitaminoză, reumatism, urticarie și deranjamente intestinale. Naturiștii îl consideră un tonifiant general. Potrivit acestora, preparatele din cătină sunt mai excitante decât cafeaua naturală și de aceea cătina albă poate fi folosită în locul cafelei. De altfel, cătina albă se folosește, mai nou, în bucătărie. Se poate prepara o dulceaţă foarte fină.
 
Printre cele mai des menționate beneficii ale cătinii sunt:
  • Ajuta la scaderea colesterolului;
  • Vindeca ranile, arsurile si sangerarea gingiilor;
  • Ajuta la scaderea hipertensiunii;
  • Sprijina sistemul imunitar, fiind un foarte puternic antioxidant;
  • Scade riscul formarii cheagurilor de sange;
  • Actioneaza ca un laxativ natural;
  • Previne aparitia unor forme de cancer.
 
Fructele fermentate de cătină pot fi și distilate, obţinându-se o băutură ale cărei efecte sunt încă puţin studiate. De asemenea, se poate prepara un vin de cătină, precum și lichior. Se poate, deci, spune despre cătină că nu doar tratează, ci și hrănește.
 
Bibliografie: Dicționarul plantelor de leac
loading ...