CU CE STROPIM POMII FRUCTIFERI DUPĂ TĂIERI. Doze necesare, mod de preparare a sulfatului de cupru

08 mar 2023
După tăieri, pomii fructiferi sunt mai sensibili și ma expuși la boli și dăunători. De aceea, specialiștii ne informează despre tratamentele pe care trebuie să le facem după aceste operatiuni.

În general, se recomandă produse pe bază de cupru, deoarece această substanță are un important rol în prevenirea și combaterea bolilor produse de ciuperci (rapăn, monilioză, pătarea frunzelor, ciuruirea frunzelor la sâmburoase, bășicarea frunzelor la piersic, hurlupii la prun și altele), dar și a celor produse de bacterii precum focul bacterian, arsura bacteriană a mărului și părului, ulcerația la sâmburoase.

De ce sunt necesare aceste tratamente

Produsele pe bază de cupru au capacitatea să cicatrizeze rănile produse după tăiere. De asemenea, stimulează nutriția plantei, asigurând și o rezistență mai bună la înghețurile târzii.

Se aplică doar cu respectarea strictă a dozelor recomandate. Soluția se va utiliza imediat după pregătirea ei.

Când se face tratamentul

Tratamentul se va face în zilele cu temperaturi pozitive, mai mari de 5-6 grade Celsius, fără vânt, când pomii sunt uscați și atunci când nu există condiții de precipitații în timpul sau imediat după aplicare.

Respectarea perioadei indicate de efectuare a tratamentului este foarte importantă, pentru ca să fie posibilă realizarea în timp optim a următorului tratament, care se va aplica pentru combaterea formelor hibernante a dăunătorilor.

Sulfat de cupru utilizare: Putem dizolva în trei tipuri de doze
  1. Primul, cel mai puternic, este de 3-5 %, adică 30-50 grame la 10 litri de apă. Se folosește pentru dezinfectarea, sterilizarea solului sau a încăperilor. De exemplu, la soluri cu dăunători precum gândacul păros.
  2. A doua concentrație este cea medie, de 0,3 – 0,5 – 1%, bună pentru stropitul pomilor. Atenție: nu încercați să faceți stropiri la pomi atunci când fruza este fragedă, nou formată, deoarece vom provoca arsuri.
  3. A treia doză este de 0,2 – 0,3 (2-3 grame de sulfat de cupru) la 10 litri de apă. Această concentrație se folosește pentru tratarea semințelor înainte de a le planta în sol (roșii, castraveți, varză etc.). Se dizolvă cele 2-3 grame de sulfat de cupru în apă, apoi se pun semințele în această substanță. Le vom ține 3-4 minute, se usucă, apoi le putem planta în sol. A doua întrebuințare a acestei doze este îngrășarea. La legume, cât și la pomi fructiferi, vedem că vârful frunzei începe să se usuce, să se deformeze – uneori este o insuficiență de cupru. Putem astfel să ajutăm pomul cu această concentrație mică.

Sursa: cultivaprofitabil.ro
 
loading ...