CULTURA VERZEI – particularități, reguli și condiții optime de cultivare

08 feb 2022

Cultura verzei pentru a avea o recoltă calitativă și cantitativă are nevoie să fie respectate câteva criterii speciale, de la înființare și până la recoltare.Varza este cultivată cu precădere pentru alimentație, fiind o sursă substanțială de venit, datorită recoltelor mari care se pot obține la hectar.

Particularități:

Rădăcina se formează în primul an de vegetație, este bine ramificată și pivotantă. În cazul culturii de varză înființate prin semănat direct, rădăcina pătrunde în sol până la 30-40 de centimetri, însă în unele cazuri poate ajunge și la 120-150 de centimetri. Dacă, în schimb, cultura de varză este înființată prin răsad, rădăcina nu mai pătrunde în profunzime în sol, din cauza sistemului radicular care se ramifică. Trebuie avut în vedere că în acest caz sunt necesare mai multe udări.
Tulpina este îngroșată și scurtă în primul an de vegetație, urmând ca în cel de-al doilea an (după perioada de vernalizare) să se formeze tulpinile florifere din mugurii care se găsesc la baza frunzelor și în vârful tulpinii. Tulpinile florifere pot ajunge la o înălțime de 100-150 de centimetri. Pe tulpină se găsesc frunzele care formează rozeta și căpățâna.
Frunzele se găsesc în rozetă și în interiorul căpățânii. Cele din rozetă sunt scurt sau lung pețiolate, cu formă rotundă. Pe suprafața frunzelor se găsește un strat de pruină care poate da o nuanță verde-albăstruie la unele soiuri de varză. Frunzele din interiorul căpățânii sunt pețiolate, de culoare albă sau alb-gălbuie. În interiorul acestora se găsesc substanțele de rezervă.
Căpățâna este formată în proporție de 60-75% din frunze. Frunzele pot avea o formă sferică, ovală sau rotund-turtită. Căpățâna poate avea o greutate medie de 0,5-1 kilogram la soiurile timpurii, iar la cele tardive aceasta poate ajunge la o greutate cuprinsă între 2 și 4 kilograme.
Florile sunt galbene, iar după polenizare se formează fructele de tip silicvă. Acestea conțin în jur de 20-30 de semințe mici, cu formă sferică și de culoare maro închis.

Soiuri de varză

Există mai multe soiuri de varză, fiecare cu perioade de vegetație diferite. Soiurile de varză se împart în culturi timpurii, de vară și de toamnă.

Pregătirea răsadului

Răsadul poate fi produs în răsadnițe sau în solarii, astfel:
  • Cultura timpurie - răsadul trebuie produs în răsadnițe calde, iar semănarea lor se face în ultima decadă a lunii ianuarie până la începutul lunii februarie. Se pot folosi 400-600 de grame de sămânță pentru obținerea răsadului necesar pentru un hectar de cultură. Răsadurile au nevoie de cantități moderate de apă, aerisire frecventă și fertilizare. Răsadurile trebuie călite cu două-trei săptămâni înainte de plantare. Călirea se face prin descoperire completă în timpul zilei și în nopțile fără îngheț.
  • Cultura de vară - răsadurile pot fi semănate în răsadnițe sau solarii calde în prima decadă a lunii martie până în prima decadă a lunii aprilie. Sunt necesare 300-350 de grame de sămânță pentru obținerea răsadului necesar pentru un hectar de cultură. Răsadurile pot fi plantate după 40-45 de zile.
  • Cultura de toamnă - răsadurile pot fi semănate în straturi reci, fiind necesare 300-400 de grame de sămânță pentru un hectar de cultură. Semănatul se va face manual, lăsând o distanță de aproximativ 8-10 centimetri între rânduri. Răsadurile trebuie plivite și erbicidate. La plantare, vârsta răsadului trebuie să fie de 35-40 de zile.

Plantarea răsadurilor

Răsadurile de varză trebuie plantate la o distanță de 50-60 de cm între rânduri și 30 de cm între plante pe rând. Pe terenurile modelate, distanta dintre rânduri trebuie să fie de 70-75 de cm și de 25 de cm între plante pe rând.
Pentru cultura timpurie, plantarea răsadurilor se face în luna martie și până la începutul lunii aprilie. Temperatura solului trebuie să fie de 8 grade Celsius, fără îngheț timp de două-trei zile.
Pentru cultura de vară și cea de toamnă, plantarea răsadurilor se face la sfârșitul lunii mai și până la sfârșitul lunii iunie. Răsadurile se fasonează și se mocirlesc înainte de plantare.

Lucrările de întreținere la cultura de varză constă în următoarele proceduri:
  • Rărit - acesta se face la distanțe de 25-30 de centimetri la soiurile semitimpurii și la 30-40 de centimetri la soiurile semitârzii și târzii, când plantele au două-trei frunze.
  • Completarea golurilor - se face cu plantele rezultate din rărit, la trei-patru zile după plantarea răsadurilor.
  • Prășile - se fac două prășile mecanice și una sau două prășile manuale.
  • Fertilizare - aceasta se face la trei-patru săptămâni de la plantare. Se pot folosi 80-100 de kilograme/hectar sare potasică și 150 de kilograme/hectar azotat de amoniu.
  • Irigare - norma de udare este de 300-400 de metri cubi de apă/hectar în perioadele secetoase.
Cerințele necesare pentru cultura verzei sunt următoarele:

Umiditate

În funcție de faza de vegetație, cultura de varză are nevoie de anumite condiții de umiditate:
  • 70-75% până la formarea căpățânilor
  • 75-80% în faza de formare a căpățânilor
Această alternare a umidității este necesară pentru a preveni crăparea căpățânilor. În medie, cantitatea necesară de apă este cuprinsă între 0,2-0,4 litri și 2-2,5 litri/plantă.

Temperatură

Temperatura medie pentru dezvoltarea plantelor este cuprinsă între 15 și 20 de grade Celsius. În același timp, temperatura minimă este de 2-3 grade Celsius, în timp ce temperatura maximă nu trebuie să depășească 30 de grade Celsius.
Pentru a începe să germineze, semințele au nevoie de o temperatură de 3-4 grade Celsius, în timp ce temperatura optimă pentru procesul de germinație este de 18-20 de grade Celsius. Perioada de germinație poate fi de 10-12 zile, dacă temperatura din sol este de 10-12 grade Celsius, în timp ce la o temperatură de 15 grade Celsius, perioada de germinație este de numai 7-8 zile.
În perioada de vernalizare, plantele au nevoie de o temperatură de 4-5 grade Celsius, timp de două luni.

Lumină

Cultura de varză are cerințe moderate în ceea ce privește lumina, însă, dacă este cultivată în locuri umbrite, căpățânile vor fi mici și îndesate. E important de menționat că plantele au nevoie de mai multă lumină în faza de răsad. În caz contrar, răsadul se alungește.

Sol

Pentru dezvoltarea optimă a culturii de varză, este necesar un sol fertil, bine structurat, care reține bine apa. În funcție de tipul culturii, cerințele sunt următoarele:
  • Culturi timpurii - soluri mijlocii spre ușoare
  • Culturi de vară-toamnă - soluri mijlocii spre compacte (rețin bine apa în timpul verii și nu se încălzesc mult).
Sursa: agro-basf.ro
 
 
 
 
loading ...