CUM ALEGEM SOLUL PENTRU A OBȚINE O RECOLTĂ BOGATĂ DE CASTRAVEȚI?

03 mai 2023
Pentru a avea o recoltă bogată de castraveți, trebuie să țineți cont de anumite reguli agricole, în special, să utilizați semințe de înaltă calitate. La fel de importantă este și compoziția solului. Castraveții nu vor prospera într-un sol uscat și greu, nici într-un sol alcalin sau acid. Se va lua în considerare nu doar cantitatea de nutrienți, ci și aciditatea, compoziția, structura solului.

Sol echilibrat

Solul ar trebui să fie ”respirabil”, poros, care consumă bine umezeala, cu un conținut ridicat de humus. Umiditatea nu este mai mică de 75% și nu mai mare de 85%, încălzită până la 14 grade (ideal până la 18) de căldură, la o adâncime de până la 20 cm.

Nutrienți

Dacă vorbim despre o compoziție echilibrată, atunci fosforul, azotul, potasiul, magneziul ar trebui să intre în compoziția solului de castraveți.

Solul ar trebui să fie alcătuit din turbă, nisip (pentru drenaj), sol moale, humus și mullein.

Sol ușor

Lutul nisipos este un exemplu bun pentru cultivarea castraveților. Solul trece bine aerul și umiditatea, este ușor de prelucrat, dacă adăugați materie organică, puteți obține rapid humus. Singurul dezavantaj este că argila nisipoasă se răcește și se încălzește rapid și, de asemenea, reține prost umiditatea. Pentru a crește confortul, trebuie să adăugați compost sau gunoi de grajd putrezit (10 kg pe 1 mp).

Solurile grele

Argila grea nu este potrivită pentru plantarea castraveților. Aceasta nu lasă aerul, umezeala, căldura prin care plantele se usucă.

Pentru a remedia situația, trebuie să adăugați rumeguș putrezit (1 găleată pe 1 mp), care sunt înmuiate timp de 72 de ore într-o soluție de uree (200 g la 10 litri de apă).

Toamna, gunoiul de grajd putrezit este adus pentru săpat la o adâncime de 10-12 cm, cu o rată de 10-15 kg pe 1 mp. Următoarea data, gunoiul de grajd se aplică după 3 ani, în cantitate de 5-6 kg pentru aceeași zonă.
Puteți semăna facelia, vezica sau lupin.
 
Sursa: Grădina de legume
loading ...